HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tidigare MKB-anställd åtalas för grovt mutbrott

Malmö Den anställde avskedades när MKB i Malmö upptäckte bedrägeriet. Genom att fuska med anbuden har han bland annat gett byggföretaget Er-Ho Bygg AB en gräddfil till ett jobb värt över tre miljoner kronor och dessutom låtit sig mutas med ett byggjobb av sitt eget hus, värt 3,4 miljoner kronor, enligt åtalet.
Foto: Gry Ellebjerg/Anders Paulsson

Näringsförbud, böter, urkundsförfalskning, grovt mutbrott och trolöshet mot huvudman. Det är ett omfattande åtal som har lämnats in till Malmö tingsrätt kopplat till den muthärva på MKB som avslöjades för ett par år sedan.

Projektet med sex LSS-lägenheter på Rosengård var värt över tre miljoner kronor. När det var dags för att lämna anbud på arbetet ändrade den MKB-anställde, enligt åtalet, byggföretaget Er-Ho Byggs anbud på 3 310 000 kronor till 3 010 000 kronor vilket gjorde att företaget lämnade det mest fördelaktiga budet och därmed tog hem jobbet. När den MKB-anställde sedan beslutat att tilldela Er-Ho Bygg jobbet ändrade han tillbaka avtalet till det ursprungliga priset. MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, förlorade därmed 274 000 kronor.

Läs ocksåToppchefer på Balder åtalas för grova insiderbrott

Enligt åtalat har den anställde dessutom attesterat två faktor på 29 400 kronor som i själva verket gällde jobb i hans egen villa och inte i ett av MKB:s kvarter, som det stod på fakturorna.

Både den MKB-anställde och en representant för Er-Ho Bygg AB åtalas dessutom för grovt tagande och grovt givande av muta. Enligt åtalet har den tidigare anställde på MKB fått ombyggnationer i sin egen till ett värde av 3,4 miljoner kronor genom att kostnaderna ”vävdes in” i ett annat projekt kopplat till MKB. I mejl mellan den MKB-anställde och Er-Ho Bygg AB framkommer det att de kände varandra redan innan mannen började på MKB.

De åtalade förnekar brott på alla åtalspunkter.

Läs ocksåSläkting till dömd styckmördare åtalas för hot mot hyresvärd: ”Ni bråkar med jävligt fel familj”Ett bevarat meddelande till hyresvärdens flickvän från 1 februari i år utgör bevisning i åtalet mot den före detta hyresgästen.

 

Läs också 15 åtalas för att ha sålt svartkontrakt – köpare kräver 8 miljoner: "Helt unikt avslöjande" Stekte potatis – krävs på en miljon i skadestånd Politiker åtalas – misstänks ha lurat fastighetsbolag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.