HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tierpsbyggen överklagar branddom till hovrätten

Tierp Tierpsbyggen sade upp hyresgästen Pertti Lindström i samband med en brand. Tingsrätten ställde sig på Perttis sida. Men nu har Tierpsbyggen överklagat domen till hovrätten.

Pertti Lindström har i dag ett tillfälligt hyreskontrakt hos Tierpsbyggen i Karlholm. Han är hjärtligt trött på situationen.

 – Jag vill bara ha tillbaka min lägenhet som vanligt, jag hade ju bott där i tolv år. Jag tycker allt det här verkar konstigt. Dessutom är jag sjuk, säger han.

Läs ocksåGrannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen

För snart två år sedan brann det i Pertti Lindströms lägenhet i Söderfors. Hans granne hittade honom avsvimmad i hallen. Efter några dagar på sjukhus var Pertti återställd från rökskadorna.  Men något riktigt hem har han inte haft sedan dess, utan han har bott på tillfälliga adresser.

I samband med branden valde hyresvärden Tierpsbyggen nämligen att säga upp honom, med hänvisning till en paragraf i hyreslagen som säger att hyresavtalet förfaller om lägenheten blir totalskadad av brand.

Men åsikterna går isär om hur pass omfattande skadorna var. Enligt Hyresgästföreningen hade lägenheten främst rök- och sotskador, som var tämligen enkla att åtgärda. Tierpsbyggen å sin sida hävdar att bostaden totalförstördes och att det tog ett helt år och kostade nära en halv miljon kronor att återställa den till beboeligt skick.

Läs ocksåGrillade mat inomhus – riskerar att vräkas: "Varit vårdslös"Räddningstjänsten och en grill.

Med Hyresgästföreningens hjälp drev Pertti Lindström ärendet till tingsrätten, som i en dom från i höstas ger honom rätt. Hans hyreskontrakt hos Tierpsbyggen ska bestå, slår Uppsala tingsrätt fast. Dessutom döms Tierpsbyggen att ersätta Pertti Lindström med nära 29 000 kronor för rättegångskostnader.

Enligt tingsrätten saknas bevis för att renoveringen av lägenheten kostat så mycket som bostadsbolaget uppger. I domen konstaterar tingsrätten vidare att det är uppenbart att lägenheten fått omfattande skador, men att den inte kan anses ha blivit så pass förstörd att hyresavtalet ska upphöra.  

Tierpsbyggen nöjer sig inte med tingsrättens dom utan har överklagat till Svea hovrätt. Hovrätten har gett ärendet prövningstillstånd, men något datum för när huvudförhandlingarna inleds är ännu inte bestämt.

Läs ocksåBrandskyddet underkänns i tusentals radhus i NorrlandEn eldhärjad radhuslänga med uppsamlat bråte efter branden på gräsmattan framför.
Läs också Fiskmatare somnade med maten på spisen – nu tvingas han betala 633 000 kronor Knuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.