Annons

Tierpsbyggen överklagar branddom till hovrätten

Tierp Tierpsbyggen sade upp hyresgästen Pertti Lindström i samband med en brand. Tingsrätten ställde sig på Perttis sida. Men nu har Tierpsbyggen överklagat domen till hovrätten.

Pertti Lindström har i dag ett tillfälligt hyreskontrakt hos Tierpsbyggen i Karlholm. Han är hjärtligt trött på situationen.

 – Jag vill bara ha tillbaka min lägenhet som vanligt, jag hade ju bott där i tolv år. Jag tycker allt det här verkar konstigt. Dessutom är jag sjuk, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För snart två år sedan brann det i Pertti Lindströms lägenhet i Söderfors. Hans granne hittade honom avsvimmad i hallen. Efter några dagar på sjukhus var Pertti återställd från rökskadorna.  Men något riktigt hem har han inte haft sedan dess, utan han har bott på tillfälliga adresser.

I samband med branden valde hyresvärden Tierpsbyggen nämligen att säga upp honom, med hänvisning till en paragraf i hyreslagen som säger att hyresavtalet förfaller om lägenheten blir totalskadad av brand.

Annons

Men åsikterna går isär om hur pass omfattande skadorna var. Enligt Hyresgästföreningen hade lägenheten främst rök- och sotskador, som var tämligen enkla att åtgärda. Tierpsbyggen å sin sida hävdar att bostaden totalförstördes och att det tog ett helt år och kostade nära en halv miljon kronor att återställa den till beboeligt skick.

Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

Med Hyresgästföreningens hjälp drev Pertti Lindström ärendet till tingsrätten, som i en dom från i höstas ger honom rätt. Hans hyreskontrakt hos Tierpsbyggen ska bestå, slår Uppsala tingsrätt fast. Dessutom döms Tierpsbyggen att ersätta Pertti Lindström med nära 29 000 kronor för rättegångskostnader.

Enligt tingsrätten saknas bevis för att renoveringen av lägenheten kostat så mycket som bostadsbolaget uppger. I domen konstaterar tingsrätten vidare att det är uppenbart att lägenheten fått omfattande skador, men att den inte kan anses ha blivit så pass förstörd att hyresavtalet ska upphöra.  

Annons

Tierpsbyggen nöjer sig inte med tingsrättens dom utan har överklagat till Svea hovrätt. Hovrätten har gett ärendet prövningstillstånd, men något datum för när huvudförhandlingarna inleds är ännu inte bestämt.

Läs ocksåLättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad"Tvådelad bild där det som syns är en hand som sätter nyckeln i ett lås på en lägenhetsdörr samt en lagbok.
Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Anmälde inte adressändring i tid – får böta 3 500 kronor Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.