Annons

Tillfällig frid för de boende

Uddevalla ​I en månad levde 21 personer utanför Uddevalla med hot om att hamna ute i kylan. Deras hyresfastighet håller inte måttet ur brandsynpunkt. Två veckor innan tidsfristen löpte ut fick hyresgästerna en andningspaus.

​Fastigheten utanför Uddevalla är ett djursjukhus enligt bygglovet från 1992. Det har senare olovligt byggts om till sju lägenheter.

I oktober gjorde Uddevalla kommun och räddningstjänsten brandsyn i fastigheten och upptäckte allvarliga brister. Ägaren förbjöds att hyra ut lägenheterna från 30 november om inget gjorts åt brandrisken.
Informationen till de boende var till en början skral: de fick miljö- och stadsbyggnadsnämndens protokoll med posten.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Flera barnfamiljer bor i huset. De har en turbulent tid bakom sig och vill inte framträda med namn. Ingen vill flytta.
– Om vi ville bo i stan skulle vi inte ha flyttat hit från första början, säger en hyresgäst.
I mitten av november begärde fastighetsägaren tre månaders tidsfrist av kommunen och beviljades två. Det innebär att han har till den 31 januari 2008 på sig att se till att fastigheten är brandsäker.

Annons

Enligt en brandsakkunnig är personsäkerheten acceptabel, det finns nu brandlarm och släckare i lägenheterna. Det krävs fortfarande ett slutintyg men byggnadsinspektör Arne Andersson är tillfreds:
– Han har lyckats göra något åt de akuta riskerna och hyresgästerna kan bo kvar.

Hem & Hyra har inte lyckats nå hyresvärden för en kommentar.

Annons
Läs ocksåBrita och Thomas oroliga för brand på trygghetsboendet: "Känns livsfarligt"
Läs också Bodde i en dödsfälla – fick kompromissa med värden Klev in till grannen och krävde att få bo där Uppsagd för att värden vill slippa brandtrappa Så uppstår elbränderna i din lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.