HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tillfälliga asylboenden omsätter miljarder

Dalarna Tillfälliga asylboenden väntas i år omsätta uppemot 3 miljarder kronor. 2011 var motsvarande kostnad för staten 77 miljoner. Hem & Hyra har tittat närmare på den nya branschen.
14 av Gävle-Dalas 25 kommuner har i dag tillfälliga asylboenden. Illustration: TT Nyhetsbyrån

Konferenshotellet i Gysinge bar sig inte. I dag bor det 180 flyktingar där. 

Bristen på bostäder och den stora flyktingströmmen har lett till att det bildas allt fler uthyrningsföretag för asylboende. Företagare hyr stängda konferenshotell, nedlagda vandrarhem och gamla sjukstugor för att erbjuda sängplatser och mat till asylsökande för 300-350 kronor per dygn. De tillfälliga asylboendena väntas i år omsätta upp emot 3 miljarder kronor.

Läs ocksåInga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd”

Enbart asyljätten Jokarjo – Bert Karlssons företag – kan just nu ta in en miljon om dagen på flyktingboenden. Alltså drygt 350 miljoner räknat på helår. Inspirerade av skivbolags­kungen har andra entreprenörer med varierande bakgrunder gjort liknande satsningar.

Gysinge värdshus i Sandvikens kommun är ett av många stängda konferensho­tell som blivit asylboende. När samtliga 200 platser används kan Resurskompaniet i Sverige AB fakturera staten 1,8 miljoner i månaden.

Bakom företaget står Henrik Eriksson, 32-åring från Örebro som också driver Tallmogården i Ludvika med 180 platser:
– Det bästa vore att de fick egna lägenheter men det finns ju inga! Vi försöker göra det så bra som möjligt och har mycket personal anställd. Det kostar en del men visst är det fortfarande en bra affär att driva asylboenden.

Läs ocksåStriden om hyreshusen i Älgarås dras till domstol av säljaren

I ett av de gamla hotellrummen bor Mohamad tillsammans med fem andra flyktingar.
– Jag hade två val hemma i Syrien: Döda eller bli dödad. Därför är jag här, säger han.
Mohamad beskriver sin tillvaro i den lilla bruksorten som en enda lång väntan och berättar att det är lätt att bli passiv.

Peter Kärnström (S), kommunalråd i Sandvikens kommun med totalt 465 tillfälliga platser, är kritisk mot systemet där marknadskrafterna får avgöra var de asylsökande ska bo.
– Det handlar i första hand om medmänsklighet och inte om kommunala pengar. Det här är människor som flytt krigsområden där folk torteras, mördas och slängs i massgravar. Sverige har ett åtagande att ge de här människorna en bra start. 

Fakta: Så mycket fick företagen

Det här betalade staten förra året ut till några av de största asylföretagen:

Jokarjo AB 148,5 milj krAttendo Individ och Familj A 78,7 milj krTofta Snickeri AB 64, 3 milk krKulthammar AB 59,2 milj kr(Finns bland annat i Ljusdal.)Flt El & Bygg AB 20,7 milj kr(Finns bland annat i Avesta.)Glössbogården AB 15,9 milj kr(Finns bland annat i Bollnäs.)

 

Läs också Migrationsverket gick bet – nu väntar miljonkrav för skador från asylsökande Oklara affärer sätter stopp för flyktingboende i Älgarås Mitt i pengabråket - nu väntar värdar på nya flyktingar: "Det blir dyrt för Migrationsverket"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.