Annons

Tjejer poddar prat från Husby: ”Det är dags att vi hörs”

Järva De tycker det att dags att låta tjejer från orten komma till tals. I podden Galdem A Talk blandar Sara Mecconen, Fatuma Yussuf och Nada Yussuf allvar med humor när de pratar om livet i Husby.
Foto: Linda Dahlin
Poddar med glimten i ögat. Fatuma Yussuf och Sara Mecconen gör Galdem A Talk som sänds från Folkets Husby.

Vad står Galdem A Talk för?

– Vi ville ta fram en podd för oss som är från Husby. Det finns inte så många i medievärlden som ser ut som oss, och det är många unga tjejer härifrån som inte vågar göra saker. Vi vill visa att det går. Det handlar om representation, vanliga media är en exkluderande plats där nästan alla är vita medelklasspersoner. Vi vill rapportera från vårt område från vårt perspektiv, säger Fatuma.

Hur kom ni på namnet till podden?

– Galdem A Talk betyder tjejer som pratar, och det är engelsk-jamaicansk slang. Vi tyckte det lät catchy. Nu är det inte bara tjejer som pratar, vi har killar i studion också, men namnet har vi kvar, grundtanken är att tjejer ska komma till tals, säger Sara.

Vad betyder podden för er?

– Att testa något nytt gör att man utvecklas som person och blir starkare i sig själv. I början pratade jag med en mycket osäkrare röst, nu är jag helt mig själv och pratar som jag gör. Vi gör vår grej hela vägen ut, det är ett sätt att  ge tillbaka till Husby och hela Järva, säger Sara.

– I början var vi jätteförsiktiga med vad vi pratade om, nu pratar vi bara på. Vi känner ju varandra sedan lång tid tillbaka och får ibland tänka på att inte bli för interna, säger Fatuma.

Har ni något mål?

– Att bli den största podden i Sverige! Vi är faktiskt en förening nu, med cirka 30 medlemmar, vi vill att fler ska få prata, säger Sara.

Hur väljer ni ämnen för avsnitten?

– Det är olika. Vi får in önskemål om vad vi ska prata om. Om det händer något aktuellt, som Black Lives Matter-manifestationen i somras till exempel, så ägnar vi ett program till det. Det finns systematisk rasism även i Sverige, och det är viktigt att prata om den, säger Fatuma.

Ni båda bor ju i hyresrätt, med Hembla som hyresvärd i ett område där det har varit mycket protester mot så kallade renovräkningar, vad tycker ni om det?

–Vi bor redan i ett så kallat socioekonomiskt utsatt område. Många har inte råd när hyrorna höjs efter renovering, och måste kanske flytta till en mindre lägenhet, trots att många redan bor trångt, säger Sara.

–Var ska folk ta vägen? Det borde byggas fler billiga bostäder. Både för unga och för stora familjer, säger Fatuma.

Fakta: Galdem A Talk

Vad: Galdem A Talk är en podd som sänds från Folkets Husby. Den startade 2018 och är uppe i 68 avsnitt.

De som pratar: Sara Mecconen, 22, Fatuma Yussuf, 20, och Nada Yussuf, 23, sitter bakom micken. De bjuder in gäster och pratar om aktuella ämnen.

Var: Går att lyssna på där poddar finns.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.