HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tog för mycket betalt för uthyrningsrum

Göteborg ​En villaägare i Göteborg ska betala tillbaka drygt 11 000 kronor plus ränta till två tidigare hyresgäster som hyrt varsitt rum i villan. Hyresnämnden i Göteborg anser att hyran varit alltför hög. Men villaägaren håller inte med och har överklagat beslutet.

​Det ena av rummen hyrdes under ett halvår av en ung kvinna. Rummet var omöblerat, 14 kvadratmeter stort och hyran 3 000 kronor i månaden. I hyran ingick el, tillgång till gemensamt kök, toalett med tvättmaskin samt del i vissa andra gemensamma utrymmen.

Den andra hyresgästen var en man och hans omöblerade hyresrum var enligt honom själv bara sju kvadratmeter stort. Trots det var även hans hyra 3 000 kronor i månaden, inklusive el och del i gemensamma utrymmen.
Bägge hyresgästerna har i efterhand begärt hjälp från hyresnämnden för att få tillbaka en del av hyran. Båda anser att de betalt för mycket både i jämförelse med andra lägenheter i området men också i förhållande till den standard som erbjöds.
Mannen berättade inför hyresnämnden att hans rum var en del av ett större rum som delats på diagonalen med en spånskiva vilket innebar att det både var svårmöblerat och lyhört. Dörren bestod av en garderobsdörr med en tesked som handtag och det fanns ett fönster som inte gick att öppna.
Både mannen och kvinnan ansåg också att det funnits stora brister i värme och vattentillförsel och påpekade även att det var dåliga torkmöjligheter för kläder.
Villaägaren å sin sida ansåg inte att hyran varit för hög utan att den motsvarar vad som begärs för rum i Göteborgsområdet. Kvinnans rum har nymålade väggar och tak, lackad ekparkett på golvet och en hel vägg med inbyggda garderober och är enligt hyresvärden ”ett mycket fint boende för den som vill hyra ett rum”.
Värden förnekade att det skulle ha varit konstanta problem med värme och vatten. Han hävdade också att mannens rum var nästan tio kvadratmeter stort och att skiljeväggen var byggd enligt standardnormen.
Men hyresnämnden valde i sitt beslut att gå hyresgästerna till mötes. Visserligen går det inte att jämföra ett hyresrum med hyran för en lägenhet eftersom det är olika typer av boende. Men nämnden ansåg ändå, ”med ledning av sin allmänna kännedom om hyresläget hos allmännyttiga bostadsföretag i Göteborg” att bägge hyresgästerna betalat för mycket under det halvår de hyrt i villan.
I stället för 3 000 kronor borde kvinnan ha betalat 2 300 kronor per månad och mannen 1 800.
Hyresvärden ska därför betala tillbaka 4 200 kronor till kvinnan och 7 200 kronor till mannen plus ränta. Men det beslutet har villaägaren överklagat till Svea hovrätt som är högsta juridiska instans i bostadstvister.

Läs också Så måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv" Andrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjol Svårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte" Han betalar tusentals kronor för rum i källare – så slår dold marknadshyra mot bostadsletare Inneboende bodde kvar med hyresvärd efter att ha anmält honom: "Dålig stämning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.