Annons

Tomas hyresvärd vill höja hyran 30 procent

Gävleborg I oktober fick hyresgästerna i Gävle ny hyresvärd. Nu vill värden, Adam Erlandsson, höja hyrorna med över 30 procent och har gått till hyresnämnden.
, , , , ,

Hål i fasaden. Trasig trappa. Inget portlås. Ingen belysning i trappan. En tvättstuga full av smuts och fukt och utan torkmöjligheter. Ett förråd där mögellukten får en att kippa efter andan. Spruckna tapeter, hängande köksskåp.

Det är några av de fel och brister som syns för blotta ögat i fastigheten på Valbogatan 23.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Här borde stammarna bytas och all el dras om och någon ventilation har vi knappt, säger Tomas Hansson, en av de fyra hyresgäster som vänt sig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.

– Vi motsäger oss inte en hyreshöjning men det måste ju ske på ett schysst sätt, säger grannen Marie Gisslar och tittar på de papper hyresvärden skickat ut och där han meddelar att han vänt sig till hyresnämnden för att få höja hyrorna med över 30 procent från hösten.

Hyreshöjningen skulle innebära att Tomas Hanssons hyra enligt hyresvärdens första brev till hyresgästerna skulle stiga från 4 840 kronor till 6 303 kronor. I ett senare brev meddelar värden att ytterligare 3,5 procent ska läggas på. Det motsvarar alltså en hyreshöjning på över 30 procent.

Läs ocksåKvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuldHyreslagen och ett trapphus

När hyresvärden, Adam Erlandsson och hans företag AE Capital Röd AB med kontor i Stockholm, köpte fastigheterna i oktober lovade han att börja rusta trappor och badrum till våren.

– Han lovade guld och gröna skogar. Det här skulle bli de finaste lägenheterna i stan, säger Tomas Hansson.

Annons

– Han hade nog inte räknat med att vi skulle bli sådana bromsklossar, säger Marie Gisslar.

Läs ocksåChockhöjda hyran ligger fast – striden över för Nicholas: ”Jag blev lurad”Nicholas Moga, hyresgäst hos Burlövsbostäder i Arlöv.

Vid en rundvandring i tre av de fyra lägenheterna vars hyror ska upp i hyresnämnden är det svårt att vara tyst. Sprickor i tapeterna från golv till tak, golvlister runt dörrarna, köksskåp som inte kan stängas, rör som ser ut att vittra sönder på toaletterna. Ett Men Herre Gud! går inte att stoppa när dörren till källarförrådet öppnas och mögellukten bokstavligen slår emot oss.

Adam Erlandsson lät i juni sitt juridiska ombud maila till Gavlegårdarnas vice vd för att höra vilka kvadratmeterhyror det kommunala bostadsföretaget tar ut i sina lägenheter i samma område. Utifrån det räknades de nya hyrorna upp.

– Men titta här, Gavlegårdarna skriver ju att det är lägenheter som rustats 2007! säger Tomas Hansson och pekar på det utskrivna mailet.

Jessica Sivsdotter, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i Gävle, har hjälpt hyresgästerna och är förvånad över att hyresvärden inte känner till att hans jämförelse inte är möjlig att göra:

– Det är mycket lägre standard i hans lägenheter än i de han jämfört med. Och dessutom är lagen ändrad, en privat värd kan inte jämföra och kräva samma hyreshöjningar som det kommunala bostadsföretaget fått.

Annons

Hyresgästföreningens jurister i Uppsala kommer nu att ta över ärendet och hjälpa medlemmarna i hyresnämnden.

– Om hyresnämnden godkänner en hög hyreshöjningen kommer den förhoppningsvis att ske stegvis och Hyresgästföreningen kommer så klart att ställa motkrav, säger Jessica Sivsdotter.

Hem & Hyra har haft mailkontakt med Adam Erlandsson som lovat svara på frågor. Han har ännu inte svarat.

Läs också Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Attackerade granne med kniv – blir av med lägenheten: "Då åker man ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.