Annons

Torkskåp ska ingå i hyran

Nyheter Värden vill avveckla torkskåpen i badrummen. Men torkskåp var standard när hyran bestämdes. Därför ska Pertti få det lagat eller få lägre hyra.

Sedan en stroke för fem år sedan har Pertti Tahvanainen svårt att använda vänster arm och ben. Han klarar ändå det mesta, men inte att bära tvätten till och från tvättstugan.

Därför köpte han en tvättmaskin och använde torkskåpet som redan fanns i hans tvåa i Stockholmsförorten Hjulsta.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men när torkskåpet slutade fungera ville värden inte reparera.

I hyresnämnden hävdade AB Hjulstahem att det fanns en överenskommelse med Hyresgästföreningen om att successivt avveckla torkskåpen.

Annons

Ingen på Hyresgästföreningen kändes vid något sådant och värden kunde inte visa något skriftligt avtal. Därför slår hyresnämnden fast att ett fungerande torkskåp fortfarande ingår i hyran.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

– Det kan absolut beröra många fler hyresgäster. Annars har de fått en standardsänkning med bibehållen hyra, säger Torbjörn Larsson, jurist på Hyresgästföreningen.

Han tycker att de som redan har blivit av med sina torkskåp ska kontakta Hyresgästföreningens förhandlingsenhet.

Annons

Värden tänker åtgärda Perttis torkskåp, men har inte tagit ställning till hur andra hyresgäster berörs, enligt förvaltaren Cecilia Hellstrand. Torbjörn Larsson tycker det är fel.

Läs ocksåHyresvärden vägrar fixa bristerna - tvingas betala 20 000 krSkador skåpsdörrar.

– De måste reda ut det här.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs också Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister Kommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret" Torbjörns hem en mögelhärd i två år – värden vägrade åtgärda läckan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.