Annons

Totalförbud mot paraboler i nyproduktion

Stockholm Telge Bostäder inför totalförbud mot paraboler i nyproduktion. Men P-G Nyström, jurist på Hyresgästföreningen, hävdar att förbudet är unikt och är tveksam till om det är lagligt.

Parabolförbudet börjar användas i sommar när de första hyresgästerna flyttar in i kvarteret Lampan i Södertälje.
– De som flyttar in får skriva på ett avtal som innebär att de går med på att inte sätta upp en parabol, säger Janette Jardefalk, bolagets fastighetschef.

P-G Nyström, jurist på Hyresgästföreningen, Riksförbundet, säger att det är första gången han har hört talas om ett bostadsbolag som har totalförbud mot paraboler. En överenskommelse mellan Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sabo från 2008 säger att hyresgäster, efter samråd med fastighetsägaren, får sätta upp en parabol om den inte medför risk för skada på människor eller fastigheten. Han pekar på att det går att sätta upp paraboler utan att skada fasaden.
– Jag är tveksam till om Telge Bostäder kan ha ett generellt förbud och inte pröva det i varje enskilt fall. Ska man ha ett förbud måste man erbjuda alternativ så alla kan se på de kanaler man vill, säger han.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Janette Jardefalk, varför tillåter ni inte paraboler om de är korrekt monterade?
– Det beror på att väggkonstruktionen i Lampan är sådan att den skadas om man borrar i den och sätter upp en parabol, säger hon

Hyresgästerna erbjuds de tv-kanaler som ingår i Telge näts utbud. Därmed kan det bli så att hyresgäster inte kan se på de kanaler som önskas och som går att få in med en parabol.
– Ja det kan bli så, att säga något annat vore fel. Men vi har dragit in fiber i alla lägenheter och kan erbjuda mycket bra uppkopplingar till internet med alla de möjligheter som detta innebär, säger hon.

Annons

Nytt är också att alla som söker en lägenhet i det befintliga beståndet måste skriva på ett parabolavtal vid kontraktsskrivning.
– Avtalet förtydligar att hyresgästerna måste ansöka om tillstånd för att sätta upp en parabol. Vi kommer att säga nej om det finns risk att monteringen skadar fasaden eller kan ramla ner på människor, säger Janette Jardefalk.

Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

För att få tillstånd att sätta upp en parabol krävs att monteringen sker fackmannamässigt och att hyresgästen står för alla kostnader.
– Hyresgästen ansvarar fullt ut för skador på fasad eller människor som parabolen eller monteringen kan orsaka. Vid flytt ska den boende plocka bort den och se till att fasaden är i bra skick, säger hon.

Avtalet innebär att hyresgästen blir ekonomiskt ansvarig ifall en parabol ramlar ner eller förstör fasaden.
– Den som bryter mot avtalet kan får stå för kostnaden för de skador som uppstått på till exempel fasaden, säger hon.

Annons

Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, är positiv till att avtalet gör det tydligt att hyresgästen är ansvarig.  
– Det är bra att det blir tydligt och det kanske leder till att hyresvärdar blir mer positiva till paraboler. Med en sådan ansvarsfördelning kan inte hyresvärden säga nej till paraboler med hänvisning till att det är värden som är ansvarig för de eventuella skador som inträffar, säger hon.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"
Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.