HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trädhusbygge draghjälp till att lyfta hållbart boende i staden

Stockholm Tio lokala hyresgästföreningar i Stockholms stad har tagit fram ett eget bostadspolitiskt program. Det lanserades under VM i trädhusbygge. Stoppa försäljningen av allmännyttan är en punkt.
Foto: Linda Dahlin
Mattias Gustafsson, landskapsarkitekt från Urbio, tävlade med sitt team på Nytorps gärde.

I över ett år har tio lokala hyresgästföreningar i Stockholms stad jobbat fram ett bostadspolitiskt program med förslag till en hållbar bostadspolitik, som lanserades i samband med VM i trädhusbygge i fredags.

Där tävlade arkitekter om att bygga trädhusskulpturer som ska symbolisera en ekologisk och socialt hållbar stadsutveckling. Fokus i Hyresgästföreningens handlingsplan ligger på den hållbara staden.

Det handlar bland annat om att bryta bostadsbristen, stoppa försäljning eller ombildning av allmännyttan och låta medborgarna vara mer delaktiga i stadsplaneringen. Sista programpunkten tar fram barnperspektivet.

– Det var därför det passade så bra med att arrangera tillsammans med Magiska barnarkitekter. En stad som är bra för barn är bra för alla, säger Ylva Fernvall.

Vem vänder ni er till med programmet?

– Vårt program riktar oss dels utåt, till politiker och stadsplanerare. Vi kommer att försöka få en diskussion till stånd med politiker senare, även på stadsdelsnivå. Det riktar sig även inåt i Hyresgästföreningen, till medlemmar och förtroendevalda, säger Ylva Fernvall, vice ordförande Hyresgästföreningen Östermalm.

Tanken är att varje lokal förening inom Hyresgästföreningen tar upp de avsnitt i programmet som rör ens närområde.

– Kanske i form av medlemsmöten eller studiecirkIar och i bästa fall tar in valda delar i sin verksamhetsplanering. Vi som jobbat med programmet har ju valt problem som tagits upp från gräsrotsnivå och komprimerat det i 10 punkter, säger Ylva Fernvall.

Roger Johansson från HGF Sydost var på plats på Nytorpsgärde och pratade bostäder.

På Nytorpsgärde tävlade landskapsarkitekter med team Urbio med att bygga ett trädhus under fredagen. På plats intill fanns den lokala hyresgästföreningen Sydost med kaffeservering och bord med information.

– Vi funderade på hur och när vi skulle lansera programmet. När det blev klart att Hyresgästföreningen Region Stockholm skulle bli medarrangörer till trädhustävlingen så blev det ett bra tillfälle, säger Roger Johansson, som har varit med att ta fram programmet.

Team Turritopsis som byggde ett trädhus i Tensta vann tävlingen.

På Hyresgästföreningen Region Stockholms hemsida finns hela programmet att läsa, även i en kortare version.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.