Annons

Tufft när Linnea gifte sig vid första ögonkastet: ”Gick emot mycket av det jag tänkte och tyckte”

Nyheter Hon växte som person. Samtidigt berättar Linnea Alsberg att hon vände in och ut på sig själv för att hitta kärleken i programmet ”Gift vid första ögonkastet”. Livet som nygift i en hyresrätt på 29 kvadrat gav både tårar och skratt.
"Det tog på mig eftersom jag hade varit med om en jättekonstig grej", säger Linnea Alsberg om upplevelsen av tv-programmet "Gift vid första ögonkastet."
Foto: Johan Fyrk
"Det tog på mig eftersom jag hade varit med om en jättekonstig grej", säger Linnea Alsberg om upplevelsen av tv-programmet "Gift vid första ögonkastet."

Stockholmaren Linnea Alsberg lever ett konstigt liv just nu. Ingen, inte ens vännerna, vet om hon är gift eller skild.

Så samtalet blir i vissa delar udda när Hem & Hyra hälsar på den 28-åriga deltagaren i SVT:s tittarsuccé ”Gift vid första ögonkastet”.

Linnea har precis flyttat in i en nybygg hyresrätt på 42 kvadrat i en söderförort. Kanske bor Jimmi också här. Kanske inte. Linnea kan inte berätta, så säger reglerna för programmet som precis dragit igång en ny säsong.

Fullt upp på jobbet som agent

Träapan som hänger i ena armen på stringhyllan i köksdelen, vem tillhör den?

– Den är min, så mycket kan jag säga.

Linnea skrattar.

– Och här brukar jag i alla fall sitta och jobba.

Hon slår sig ner vid det runda träbordet framför köksbänken, skriver något snabbt i datorn, kollar av de två telefonerna.

På jobbet som agent på en mediebyrå har Linnea alltid fullt upp. Att ha hand om mediestrategin för stjärnor som handbollsspelaren Jim Gottfridsson och influeraren Josefine Caarle kräver ofta ett intensivt jobb.

Den hängande apan är Linneas. Frågan är om skålarna också är det.
Den hängande apan är Linneas. Frågan är om skålarna också är det.

”Trött på att vara singel”

Men det är ingenting emot intensiteten i somras. Då förändrades Linneas liv totalt.

Hon hade sökt till SVT:s tittarsuccé ”Gift vid första ögonkastet” efter att ha blivit övertalad av en kompis. Till att börja med såg Linnea det hela mest som en rolig grej. Men programmakarna verkade intresserade och intervjuade henne flera gånger inför programmet. Till slut fick hon även prata med programmets experter. Linnea kände att hon kanske skulle bli en av deltagarna – en tanke hon blev alltmer bekväm med.

– För det första var jag trött på att vara singel. Ett tag oroade jag mig för att bli dömd av dem som tittar och funderade på om jag verkligen ville utsätta mig för det. Men jag vet ju vem jag är och vad jag står för. Jag behöver faktiskt inte bry mig om vad någon annan tycker.

Linnea var redo. Och till slut kom frågan: Vill du gifta dig?

– Jag blev jättepirrig och taggad när Maria (Farm, en av programmets experter) ringde. Samtidigt var det ju väldigt konstigt. Vem gör egentligen en sådan här grej?

Flyttade in tillsammans på 29 kvadrat

Sedan började Linneas nya liv – med ett brak. På bröllopet sa hon ja till sin Jimmi, en skäggig, 33-årig enhetschef från Malmö med en mjuk personlighet. Efter bröllopsresan flyttade det nya paret in i Linneas lägenhet. Problemet var bara att hon då bodde i en etta på 29 kvadratmeter. Att under fem sommarveckor samsas med en helt ny person på den lilla ytan var långt ifrån smärtfritt.

– Det kändes trångt. Vi kände ju inte varandra, så det var märkligt och läskigt. Eftersom det var en etta så kunde man inte gå undan i ett annat rum och bara andas lite. Badrummet var också jättelitet, så vi kunde inte gå in där heller när vi tyckte att den andra var irriterande.

Hur gjorde du när du behövde vara för dig själv?

– Jag tog en löprunda eller så gick jag ner till vattnet intill och badade.

Linnea gifte sig med Jimmi.
Linnea gifte sig med Jimmi.

”Jättetufft i perioder”

Linnea och Jimmi hittade ett gemensamt lägenhetsliv där de kom hem från jobbet, lagade middag ihop, lyssnade på musik och tog kvällsdopp. Men att skapa ett helt nytt liv tillsammans från noll är långt ifrån enkelt. Linnea berättar att skratten och glädje blandades med sorg och tårar.

– I perioder var det jättetufft, säger hon.

Blev ni vänner snabbt, du och Jimmi?

– Ja. Jag tror nog att man blir det i ett sådant här program om man väljer att lita på experterna. För då försöker man ju.

Och det gjorde ni båda två?

– Ja. Man försöker så mycket så att man nästan försöker omänskligt mycket.

Kan det bli så att man vänder in och ut på sig själv?

– Ja, absolut.

Gjorde du det?

– Ja, det gjorde jag verkligen. Jag gick emot mycket av det jag tänkte och tyckte från början för att jag verkligen, verkligen ville. Tills jag förstod att jag kanske också ska lyssna på vad jag tänker.

Efter att inspelningarna avslutades var Linnea enormt trött.

– Det tog på mig eftersom jag hade varit med om en jättekonstig grej. Jag fick fint stöd av terapeuterna men var ändå helt slut.

Jobbet som agent för en mediebyrå är intensivt för Linnea.
Jobbet som agent för en mediebyrå är intensivt för Linnea.

Såg inte första avsnittet

Linnea fick se avsnitten kort efter att produktionen var klar. Nu får hon återuppleva allt igen tillsammans med en halv miljon tv-tittare.

Hur var det att se första avsnittet när det sändes?

– Jag har faktiskt inte kollat.

Va?

– Nej, jag vågade inte, eftersom det nog skulle kännas för verkligt.

I första avsnittet får tittarna se Linnea och Jimmi bli ihopmatchade eftersom de båda har en snäll framtoning. Linnea beskrivs som att hon anpassar sig lite väl mycket till sin partner i ett förhållande. På så sätt blir hennes egna behov lidande.

Så är det inte längre. Hon säger att upplevelserna i ”Gift vid första ögonkastet” har lärt henne att hitta en ny trygghet.

– Jag vet verkligen vem jag är nu och behöver inte längre någon annans bekräftelse eller någon annans uppmärksamhet. Jag är väldigt glad att jag sa ja till det här. Även om det var jättejobbigt i vissa stunder så har det verkligen varit positivt.

När vi lämnar Linneas lägenhet lägger vi märke till en vas med gula och rosa tulpaner, som står på ett glasbord i hallen. Kanske har Linnea köpt blommorna själv. Kanske inte.

Fakta: Agent för Gottfridsson
  • Namn: Linnea Alsberg.
  • Aktuell: En av deltagarna i SVT:s tionde säsong av programmet ”Gift vid första ögonkastet”, där par gifter sig med varandra utan att ha setts. Tittarna följer sedan de nygifta under deras första tid som äkta makar.
  • Intressen: Läser böcker, fotograferar och spelar handboll i Korpen. Tidigare spelade hon i Elitserien, för laget Skuru.
  • Bor: I en hyresrätt på 42 kvadratmeter i en förort söder om Stockholm.
  • Månadshyra: 9 047 kronor.
  • Yrke: Agent på en mediebyrå. Hjälper handbollsspelaren Jim Gottfridsson, artisten Axel Schylström, skådespelaren Vanja Engström och influeraren Josefine Caarle med mediestrategier och sponsorsamarbeten.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.