HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Turbulent årsmöte i Östra

Göteborg Årsmötet för Hyresgästföreningen Östra Göteborg avbröts sedan revisorerna haft synpunkter på styrelsens ekonomi. Nu har styrelsen till slut fått ansvarsfrihet.

Det var i mitten av mars som årsmötet i Hyresgästföreningen Östra Göteborg tog en oväntad vändning. När det gångna årets ekonomi skulle avhandlas visade det sig att regionens förtroendevalda revisorer inte hade föreslagit ansvarsfrihet för den avgående styrelsen.

Årsmötet ajournerades i väntan på att frågetecknen skulle rätas ut. Enligt vad Hem & Hyra erfar ska oenigheten bland annat ha handlat om viss formalia, samt vilka arrangemang en förening ska bekosta och vad som i stället bör skötas av dess lokala hyresgästföreningar.

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

Mötet återupptogs förra veckan. Då beviljades den gamla styrelsen också ansvarsfrihet efter flera månaders väntan. Årsmötet valde även en ny styrelse.

Sture Stenborg är en av de två revisorer som hade synpunkter på föreningens ekonomiska redovisning. Han påpekar att det inte funnits några misstankar om oegentligheter, men är i övrigt sparsam med kommentarer.

Annons

– Det är utagerat, och de fick ju ansvarsfrihet av det nya sammankallade årsmötet. Vi ska begära ett möte med föreningen. Vi vill ha lite klarlägganden, säger han.

Läs ocksåHan går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak"Regionordförande Ronny Bengtsson utanför hemmaföreningen Västra Göteborgs lokal vid Mariaplan i Majorna. Inför valet träffar han ledande politiker från samtliga 13 kommuner i regionen för att prata bostadspolitik. "Jättebra", säger han om bemötandet under turnén så här långt. "De tycker att det är ett bra initiativ från oss."

Reine Jolbäck är nyvald föreningsordförande, och var även ledamot i den tidigare styrelsen. Även han väljer att lägga de gångna månadernas turbulens bakom sig.

– Nu ser vi framåt. Vi ska bygga upp Östra föreningen i demokrati och öppenhet, säger han.

Annons

Hyresgästföreningen Östra Göteborg har drygt 7 000 medlemmar och sju aktiva lokala hyresgästföreningar. Föreningen omfattar även 18 gårdsföreningar i samarbete med Poseidon.

Läs ocksåStorgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige
Fakta: Föreningar

Hyresgästföreningens region i västra Sverige omfattar 13 föreningar. Sju av dem ligger i Göteborg.

Varje förening organiserar i sin tur en mängd mindre, lokala hyresgästföreningar.

Läs också Kritiken mot konsulterna i allmännyttan: ”Förkastligt” Kritik mot jätteuppgörelsen – hyresgäster fick inte vara med

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.