Annons

Tusentals äldre betalar för mycket i hyra

Örebro ​Sigvard Marjasin fick hyran sänkt, men sänkningen gäller inte alla. För äldre och handikappade betalar många gånger för mycket i hyra. Örebro kommunfastigheter har räknat in biytor i hyrorna på särskilda boenden. Ytor som hyresgästerna inte kan eller får använda. Ett vanligt sätt att i hela landet få äldre att betala för mycket i hyra, tror Lars Gustafsson på Hyresgästföreningen.

​Sigvard Marjasin smeker lätt med fingret över kindens sköra hy.

Annons
– Hej vännen.
I sängen ligger hustrun Ker­stin Eriksson med en gul filt över sig. I slutet av 90-talet konstaterade läkare att Kerstin fått Alz­heimer. Sedan två år bor hon på den slutna avdelningen på Vintrosahemmet. Lägenheten är 33 kvadrat. Hyran låg på 4 369 kro­nor i månaden. Sigvard reagera­de direkt han såg kontraktet.
– Det innebär ett kvadratme­terpris på över 1 600 kronor per år. Det är mer än de betalar i Stockholm, säger han upprört.
Det visade sig att Asplunds som äger fastigheten och Örebro kommunfastigheter som i sin tur hyr ut lägenheterna, räknar in biytor i hyran. Ytor som Ker­stin och de 33 andra på boendet inte kan använda sig av. Ärendet blev ett fall för hyresnämnden som dömde till Sigvards och Ker­stins fördel. Hyran sänktes till 3 550 och hyresvärden dömdes att betala tillbaka närmare 4 000 kronor som Kerstin betalat in i för hög hyra. Men Sigvard Mar­jasin är inte nöjd med det.
– Sänkningen borde gälla de andra också. Deras hyror är också fel.
I andra bostadsbolag förhandlas hyrorna med Hyresgästfören­ingen. Men det gäller sällan sär­skilda boenden, där handikap­pade och äldre hyr.
I stället kan fastighetsbola­gen sätta i stort sett vilka hyror de vill.
För att få hyran prövad måste den tas upp av hyresnämnden, vilket få vet eller har tillräckligt med kunskap för.
Lars Gustafsson på Hyresgäst­föreningen tror att det kan röra sig om flera tusen hyresgäster som betalar för hög hyra.
– Man får konstatera att de som är svagast i samhället i stort sett står utan stöd, säger han.
 Örebro kommunfastigheter ska nu utreda vad beslutet innebär för andra, liknande, hyresgäster.
– Vi tycker att beslutet är lite väl tufft mot oss, säger Paul Larsson som är hyreschef på Örebro kom­munfastigheter.
Det är anledningen till att hy­rorna inte sänks automatiskt för de övriga på boendet i Vintrosa, trots att en dom säger att hyrorna är för höga.
 Hur vanligt är det att ni räknar in biytor i särskilda boenden?
– Det är sådant vi ska titta på i utredningen. Vi ska göra stick­prover på andra boenden. Beslutet väcker naturligtvis frågor för oss. Vi måste göra en utvärde­ring och se vad beslutet egentligen betyder, säger Paul Larsson.

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Trots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån" Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.