Annons

Trots hyresgästernas protester – hyrorna kan höjas 61 procent

Göteborg Kampen om hyrorna i Robert Dicksons stiftelse har pågått i flera år. Nu ger två färska domstolsbeslut stiftelsen rätt att göra kraftiga hyreshöjningar. De protesterande hyresgästerna är nedslagna, men har inte gett upp helt. Det ena beslutet har överklagats.
Foto: Gustaf Görfelt
Hyresgästerna Carita Söder, Anne-Marie Danielsson, Kerstin Serenander och Lise Slåttnes på hyresnämndens sammanträde förra året. Sedan dess har stiftelsen fått rätt av både hyresnämnd och hovrätt att genomföra sina renoveringar. Nu har hyresnämnden även godkänt en hyreshöjning på över 60 procent. ”Jag tycker det är fruktansvärt. Det här visar hur svag lagstiftningen är för hyresgäster”, säger Lise Slåttnes.

– Vi får prata med varandra om detta, men vad kan vi göra? Det är förfärligt. Vi kommer att bli tvungna att lämna våra hem, säger Lise Slåttnes, hyresgäst i Annedal och aktiv i Nätverket Carl Grimbergsgatan.

Hon har just fått reda på att hyresnämnden i Göteborg ger Robert Dicksons stiftelse rätt att höja hyran i en nyrenoverad lägenhet med 61 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lägenheten är en etta på 44 kvadratmeter i ett hus byggt 1870. Den har haft en månadshyra på 4 411 kronor. Men framöver blir hyran 7 105 kronor, enligt hyresnämndens beslut. Den enda reservationen är att stiftelsen måste trappa in höjningen, eftersom den är så kraftig.

Stiftelsens förhandlingar med Hyresgästföreningen har tidigare strandat i oenighet och det var därför stiftelsen gick till hyresnämnden.

Nu har hyresgästen i lägenheten överklagat hyresnämndens beslut till Svea hovrätt.

Läs ocksåRädsla för hyreschock hos Robert Dickson

Hyresgästen vill inte själv uttala sig till Hem & Hyra. Men hennes ombud på Hyresgästföreningen, förhandlingsjurist Cassandra Cramér, skriver så här i ett mejlsvar:

Cassandra Cramer har varit hyresgästens ombud.

– Om Svea hovrätt fastställer hyresnämndens beslut kan det komma att få långtgående konsekvenser för stiftelsens hyresgäster. Stiftelsen har varit tydliga med att detta ärende är ett prövoärende och hänvisar till denna prövning som ett pilotärende. Med det avses att beroende på utfall i detta ärende är det tänkt att liknande hyror ska sättas för övriga lägenheter på Carl Grimbergsgatan, skriver Cassandra Cramér.

Lägenheten är renoverad enligt konceptet ”total”, och det är den här hyresnivån som stiftelsen krävt för den standarden.

Annons
Läs ocksåNy dom: Robert Dickson behöver inte sänka hyrorna

Samtidigt har ett annat beslut, en vecka innan hyresnämndens, vridit ett viktigt vapen ur händerna på hyresgästsidan.

Då meddelade kammarrätten i Stockholm att den inte ger prövningstillstånd för en överklagan från länsstyrelsen i Västra Götaland. Länsstyrelsen har hävdat att stiftelsens styrelse bryter mot stadgarna och grundarens intentioner.

Bostäder åt ”mindre bemedlade”

Robert Dicksons stiftelse ska enligt sina stadgar erbjuda bostäder till ”billiga villkor” åt ”arbetare och mindre bemedlade”. Därför har länsstyrelsen velat tvinga stiftelsen att sänka sitt inkomsttak för vem som ska få söka lägenheterna.

Detta skulle i sin kräva anpassade hyresnivåer.

Stiftelsens styrelse överklagade till förvaltningsrätten som gav styrelsen rätt och upphävde länsstyrelsens föreläggande. Länsstyrelsen överklagade i sin tur till kammarrätten, men där tog det alltså stopp.

Fick flytta efter 36 år

Stiftelsens styrelse definierar en ”arbetare” som en person som lönearbetar, som inte har en högre chefspost och som inte kan leva enbart på avkastningen från sin förmögenhet. Pensionärer inkluderas inte i gruppen, även om man inte blir utkastad från lägenheten för att man går i pension.

”Jag tycker att en ensamstående undersköterska ska ha råd att bo här. En tvåa ska inte kosta 10 000 i månaden” säger Kerstin Serenander. Bilden är tagen 2018 i hennes gamla lägenhet. Sedan dess har hon fått flytta till en etta eftersom hon inte klarar den förväntade nya hyran.

Tidigare i år intervjuade Hem & Hyra Kerstin Serenander. Hon har nyligen flyttat från tvåan där hon hade bott i 36 år. Nu bor hon i en etta för att kunna stanna i området.

Annons

– Jag betalade 5 853 kronor, men de har yrkat att få höja till minst 9 700. Det har inte jag som pensionär råd med, sade Kerstin Serenander då.

”Gäller hitta en man”

Anne-Marie Danielsson är också pensionär och bor ensam.

– Det som gäller är att hitta en man att flytta ihop med. En granne till mig hittade en flickvän och nu är de två som delar på hyran. Det känns inte så bra att flytta till en etta som jag ändå kommer att få betala mer för än vad jag gör nu, säger Anne-Marie Danielsson.

Låga inkomster gjorde tidigare att en person fick rätt att flytta in. Nu gör samma låga inkomster att de måste flytta ut. På så vis hotas hyresgästernas besittningsrätt, resonerar Hyresgästföreningen.

– Många av de hyresgäster som omfattas av Stiftelsens destinatärskrets har helt enkelt inte råd att bo kvar. Jag menar att hyran bör sättas på en nivå så att hyresgästerna som omfattas av stiftelsens destinatärskrets kan betala sin hyra och normala levnadskostnader med sina inkomster. En sådan tolkning överensstämmer med stiftelsens ändamål och avsikt, skriver Cassandra Cramér till Hem & Hyra.

Stiftelsens styrelse har i sin tur framställt kampen om hyrorna som en ödesfråga. Om inte hyrorna får gå upp måste stiftelsen sälja hus, hävdar styrelsen.

Läs också Punktrenoveringar hos Robert Dickson upprör Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.