Annons

Nytt beslut kan begränsa Robert Dicksons hyreshöjningar

Göteborg Robert Dicksons stiftelse ska sänka sitt inkomsttak för nya hyresgäster. Det kräver länsstyrelsen i Västra Götaland. Den som hyr ska få tjäna max 32 200 kronor i månaden, och hyrorna ska anpassas efter inkomster som är lägre än så.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Renoveringarna på Carl Grimbergsgatan väntas leda till kraftiga hyreshöjningar. Hyresgäster har vid flera tillfällen demonstrerat mot Robert Dicksons stiftelse. Bilden är tagen vid en demonstration i Haga 2018.

Robert Dicksons stiftelse i Göteborg ska hyra ut bostäder åt mindre bemedlade arbetare till billiga villkor.

Det är innebörden i stiftelsens stadgar från mitten av 1800-talet. Men vad innebär de orden i dagens samhälle?

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Frågan har ställts på sin spets vid de planerade renoveringarna i stiftelsens 1800-talshus på Carl Grimbergsgatan i Annedal.

Där vill Robert Dickson höja hyrorna med 40-60 procent när kök och badrum byts ut. Hyresgäster har protesterat kraftigt och menar att det skulle tvinga många av de boende att flytta, inte minst pensionärer.

Förhandlingarna med Hyresgästföreningen har strandat.

Läs ocksåUlf och Charlotta la 1 miljon ur egen ficka på sitt kök – nu vill värden riva ut det

Hyresgästerna menar att politikerna i stiftelsens styrelse bryter mot stadgarna. Därför har de vänt sig till länsstyrelsen.

Nu kommer länsstyrelsen med ett föreläggande som kritiserar stiftelsens agerande.

Det är det andra i ordningen, eftersom det första föreläggandet upphävdes på tekniska grunder av förvaltningsrätten i maj.

Läs ocksåFörre fackordföranden rasar mot fackförbundets lyxrenovering av hans hyreshus: "Gör ont i mitt hjärta"

Den här gången kräver länsstyrelsen att Robert Dicksons stiftelse sänker sitt inkomsttak för nya hyresgäster.

Annons

Ett ensamhushåll som vill teckna hyreskontrakt ska få tjäna max 32 200 kronor före skatt.

Ett flerpersonhushåll ska få ha en total inkomst på max 53 667 kronor i månaden, där ingen part får tjäna mer än 32 200 kronor.

Den som tjänar mindre än 32 200 kronor ska anses som ”mindre bemedlad”. ”Billiga villkor” är hyror som den gruppen kan betala och ändå ha pengar över till normala utgifter.

Stiftelsens nuvarande inkomsttak ligger på 34 350 kronor i månaden.

Bland hyresgästerna i Annedal är reaktionerna blandade.

– Vi känner att nivån för vad som är en mindre bemedlad person sätts väldigt högt. Vi som gått i pension är uträknade. Sätter man hyrorna efter det här kommer folk att tvingas flytta, säger Anne-Marie Danielsson, aktiv i Nätverket Carl Grimbergsgatan.

Men Lise Slåttnes, som också är aktiv i nätverket, säger att det också finns bra saker i det nya föreläggandet.

– Länsstyrelsen har inte övergivit tanken på att Robert Dickson ska ha lägre hyror än allmännyttan och att styrelsen inte följer stadgarna. Vi är glada att de tar ställning för hyresgästerna, säger hon.

Sverker Cassberg (M) är ordförande i Robert Dicksons stiftelse. Han säger att styrelsen just nu håller på att gå igenom föreläggandet ihop med sina jurister.

Annons

– Vi försöker se vad det här får för konsekvenser för stiftelsen och i förlängningen för hyresgästerna. Vi kommer att behöva en vecka – 14 dagar innan vi kan besvara länsstyrelsen, säger Sverker Cassberg.

Han påpekar att oavsett vad inkomsttaket ligger på så ska inte hyrorna sättas efter maxbeloppet.

– Inkomsttaket är vad man maximalt får tjäna, det är inte vad man ska tjäna. Vi jobbar för lägre hyror. Även den som tjänar 20 000 – 25 000 ska kunna hyra hos oss.

Robert Dicksons vd har tidigare sagt att stiftelsen kanske inte kommer att kunna bygga nya hus om länsstyrelsen får som de vill.

Sverker Cassberg är inne på samma spår.

– Det är det vi försöker komma fram till: kommer vi att kunna leverera det som stiftelsen ska kunna leverera? Om inte så får vi se över stiftelsens uppdrag. I så fall får vi höra av oss till länsstyrelsen och se hur de ser på det, säger han.

UPPDATERING: Robert Dicksons stiftelse har senare överklagat länsstyrelsens föreläggande till förvaltningsrätten.

Läs också Forskare: Störningar får flest att flytta vid renoveringar Görans och Mona-Lis vardagsrumstak rasade ner i lägenheten Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.