Annons

Tvångsförvaltning i Tobo

Tierp Efter fyra års bråk i Hyresnämnden hoppas nu Toboholms hyresgäster på ett bättre liv. Den 4 januari beslutade Hyresnämnden att bostäderna ska tvångsförvaltas.

I fyra år har Toboholms hyresgäster haft problem med sin värd. Bolaget finns med på Hem & Hyras svarta lista och nu har Hyresnämnden beslutat om tvångsförvaltning av bostäderna.

Bolaget Toboholm äger fastigheter på Skolvägen, Bruksgatan och Villavägen sedan 9 juli 2010. Flera hyresgäster har bott där länge och trivts med det ända tills Master Bob Collection tog över fastigheterna 2007.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Då började problemen. Min fuktskada har funnits sedan 2006 men ingen av hyresvärdarna har gjort något åt det, berättar Åke Fredriksson på Villavägen.
Efter att ha drivit frågan till hyresnämnden bor han just nu gratis, men det han vill är ju att värden lagar vardagsrumstaket.

Under hösten har huset på Villavägen blivit utan värme vid två tillfällen. Och i brukslängan på Skolgatan är problemen en följetong. Många hyresgäster känner sig otrygga och de säger att det beror på mannen som företräder bolaget.

Annons

– Han kommer och går vid konstiga tidpunkter. Han svarar nästan aldrig i telefon och åtgärdar inte de saker som vi har problem med, säger Petter Lindström, en av hyresgästerna.

Läs ocksåHär har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt”Hyreshus i Överum.

Boende på Skolgatan berättar om hur företrädaren för värden brutit sig in i förråd, bytt ytterdörrar till portar utan lås och lagt in klinker ovanpå gamla ojämna mattor. De har varit utan varmvatten i fem veckor och utan kabelteve sedan i oktober.

Under hösten beslutade Hyresnämnden att hyresvärden inom en månad skulle presentera en underhållsplan för hur fastigheterna ska skötas framöver. Men ingen plan presenterades och när nämnden kallade till möte den 20 december dök inte fastighetsägaren upp. Då har Hyresnämnden försökt att genom stämningsman kontakta fastighetsägaren om att de måste infinna sig i rätten. Men om man inte får tag i folk då, finns det en möjlighet att fatta beslut ändå, och det är den möjligheten som man har använt sig av den här gången.

– Vi fick inte tag i hyresvärden och kunde därför inte besluta i frågan då, säger hyresråd Hans Johansson.
Men nu har nämnden fattat ett interimistiskt beslut som gäller tills ett riktigt sammanträde med hyresvärden närvarande, kan hållas.

Annons
Läs ocksåNya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimparEn man med en cigarett i munnen och lagboken.

I motiveringen står bland annat att ”fastigheterna inte uppfyller de krav som bostadshyresgästerna
har rätt att ställa i fråga om sundhet, ordning och skick med anledning av att Toboholm Fastigheter AB har eftersatt fastigheternas underhåll och även på annat sätt förvaltat fastigheterna på ett sätt som inte är godtagbart för hyresgästerna.

Till särskild förvaltare har man utsett Nils Jansson Förvaltnings AB i Tierp.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs också Hovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus Stal smink för 300 000 – nu tar han över tvångsförvaltat hus Hem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar - skandalvärd i Mellansverige i topp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.