HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tvist urartade – hyresgäst högg granne med stickvapen i underlivet

Stockholm En hyresgäst har stört sina grannar under flera år. Men i våras tog det en dramatisk vändning. Det blev bråk i trappuppgången och hyresgästen högg en granne i pungen och benet med ett stickvapen.
En grannkonflikt slutade med att en hyresgäst högg en granne fjorton gånger med ett knivliknande föremål.

Historien om den störande grannen hos Stockholmshem letar sig tillbaka till 2015. Då kom de första anmälningarna om höga ljud och smällar dag som nattetid in till störningsjouren. Hyresgästen hade också för vana att smälla igen sin ytterdörr så det hördes i hela huset men även kalla sina grannar för ”horor” och ”fittor” och kasta sten på en grannes fönster.

Sedan dess har det fortsatt.

När klagomålen blev för många och hyresgästen inte slutade så blev han uppsagd 2018. Men uppsägningen överklagades till hovrätten där det slutade med förlikning och att hyresgästen fick bo kvar med ett villkorat hyreskontrakt. Mannen skulle få bo kvar en månad i taget och med en månads uppsägningstid, förutsatt att störningarna upphörde.

Men störningarna fortsatte berättar vittnen i huset.
– Det lät som att någon lyfter upp ett kylskåp och släpper i golvet, det hände både extremt tidigt på morgonen och väldigt sent på natten, säger en hyresgäst som är anonym.

Det fortsatte med ljud som lät som hammarslag i väggarna och höga bullerljud som lät som stora byggfläktar.
– Han drev oss till sömnlöshet, och störde oss nätterna igenom i sex månader, trots att vi hade öronproppar, säger personen som vill vara anonym.

När den störande grannen konfronterades med lappar i brevlådan där de bad honom sluta och genom samtal så blånekade han till att ha orsakat ljuden.

I april får till slut en granne nog av störningarna och konfronterar mannen i trappuppgången, vilket slutar med ett bråk. Den störande grannen hamnar under sin granne och sticker honom med ett knivliknande föremål underifrån.
– Han högg mig i underlivet, benet och magen och då försvarade jag mig och slog honom i huvudet.

Händelsen gjorde att hyresgästen som blev skadad av stickvapnet flyttade.
– Det var jäkligt traumatiskt och är fortfarande jobbigt, det känns som en grov kränkning.

Han polisanmälde händelsen men förundersökningen har lagts ner. Och den före detta hyresgästen är frustrerad över att dagens system tillåter en person att störa sina grannar i flera år och ändå bo kvar.
– Det är konstigt med den här toleransen. Dagens rättssystem är inte humant för de som tvingas bo i ett sådant hus.

Mannen som orsakat störningarna är nu uppsagd för andra gången. Hans version är att det i själva verket är en annan granne i huset som orsakat störningarna, trots att flera vittnen och personal från störningsjouren och störningsutredning vittnar om motsatsen.

I inlagan till hyresnämnden hävdar den uppsagda mannen att det i själva verket var grannen som startade bråket genom att slå honom så att han faller till golvet och fortsätter slå. Han känner då sådan dödsångest och tar då upp en nål som han har i fickan för att försvara sig. ”Det är en nål om cirka fem centimeter med skaft, en sorts allroundverktyg, som används för att exempelvis rista på plåtbitar” berättar han i yttrandet till hyresnämnden. Han började därefter underifrån sticka sin granne med nålen.

Grannen som fick stickskador hävdar att det inte alls var en lång nål utan ett knivblad som satt på ett skaft.

Hyresgästen som stack sin granne med stickvapnet är nu uppsagd enligt ett beslut i hyresnämnden.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.