Annons

Ung konst livar upp Marielund

Norrköping Unga konstnärer får sätta färg på miljonprogrammet Marielund i Norrköping. I går invigdes Valeria Valdes konstverk "Flickan", en av två mosaiktavlor som nu pryder trapphusen.
Foto: Jakob Kindesjö
Valeria Valdes och konstverket "Flickan" i Bergslagsgatan 34 i Norrköping.

– Jag tänkte på en kvinna med vågigt hår och att det skulle ge en känsla av skönhet och sommarkänsla. Det är ganska brunt och mörkt tegel här inne, så det piggar nog upp lite, säger 18-åriga Valeria Valdes, som vuxit upp i området.

Hur känns det att se den på plats?

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Det är jättekul men väldigt overkligt, jag blev nästan lite chockad. Det var ett år sedan jag gjorde skissen, så jag hade nästan glömt hur den såg ut, säger hon.

Annons

Valeria Valdes är en flera ungdomar i stadsdelen som deltar i projektet Konst Pimpa, där boende mellan 13 och 19 år får arbeta med konst i olika former. Satsningen är inne på sitt tredje år och arrangeras tillsammans med Somaliska ungdomsföreningen, Norrköpings kommun, Hyresbostäder och Hyresgästföreningen.

De två mosaiktavlorna beställdes av Hyresbostäder och pryder nu trapphusen på Bergslagsgatan 26 och 34 och om ekonomin tillåter kan det bli tal om fler tavlor framöver.

Läs ocksåLöser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit”Torbjörn Lennström arbetar på Hyresbostäder i Norrköping.

– Jag tycker att det är bra att man satsar på den här typen av konst. De här tavlorna gör att trapphusen inte ser likadana ut, det blir lite mer av en hemkänsla tror jag, säger Valeria Valdes.

Annons
Läs också Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu” Norrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna? Sofia får betala men grannen parkerar gratis - Så mycket skiljer p-hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.