Annons

Unga startar ny hyresgästförening

Finspång "Vilka vill sitta i styrelsen?" Ett tiotal händer åker direkt upp i luften. När de unga i Finspång startar en ny hyresgästförening råder det en kamp om platserna.
Foto: Jakob Kindesjö
Samra-Wit Debessai räknar rösterna till de som vill sitta i styrelsen.

I samlingslokalen i bostadsområdet Hårstorp står pizza och läsk framdukat. Över tjugo barn och ungdomar mellan 6 och 25 år har samlats här från olika delar av Finspång för att hålla sitt första årsmöte.

— Det finns inte så mycket aktiviteter för barn och unga i Finspång. Alla har inte möjlighet att åka i väg och hitta på roliga saker. Jag hoppas vi kan ändra på det, säger 15-årige Calle Jacobsson.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Han är en av flera ungdomar som börjat engagera sig i Hyresgästföreningen i Finspång det senaste året. Något som lett till att det nu ska bildas en ungdomsförening med stöd av Hyresgästföreningen, Vallonbygden och organisationen Aktiv ungdom.

Dan Dahno på Hyresgästföreningen höll i årsmötet i Finspång.

— Det här är unikt, det här är den första ungdomsföreningen för hyresgäster i landet vad jag vet. Bildar vi en förening kan vi få mer stöd och resurser och söka pengar till fler aktiviteter, berättar Dan Dahno, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i Norrköping.

Under årsmötet går Dan Dahno igenom stadgarna och när det kommer till val och beslut i olika frågor får rösträknarna ett tufft jobb. Nästan hälften på mötet vill sitta i styrelsen och flera vill ställa upp som mötesordförande, mötessekreterare och sitta i valberedningen.

Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

— Det här var det roligaste årsmötet jag varit med om. Det är inte så här det brukar vara. Det här var första gången för många och om ett år har man nog lite bättre koll på vad det handlar om, säger Dan Dahno.

Annons
Ett tjugotal barn och ungdomar närvarade på årsmötet.

Det finns en bild av att unga inte vill engagera sig i föreningar, vad säger du om det?

— Du såg ju själv hur det såg ut här på mötet. Jag tror det gäller att hitta några som är ledargestalter, man märker det ganska snabbt. Vissa är födda till det och de lyckas dra med sig andra, säger han.

Läs ocksåAngelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyrorEn kvinna står på en gata i Tranås. I bakgrunden syns en grupp andra kvinnor och män som samtalar med varandra. Kvinnan i förgrunden heter Angelica Engvall. Hon bär vinröd jacka och har glasögon och långt brunt hår.

På årsmötet väljs Zeinab Al-Thalim, Samra-Wit Debessai, Shemsa Ngoy, Cynthia Usabimona och Calle Jacobsson in i styrelsen. Det senaste året har de varit med och anordnat olika aktiviteter för barn och unga. Något de vill att den nya föreningen ska fortsätta med.

— Vi har gjort något vid alla högtider, vi har gjort ansiktsmålningar, äggletning och julgransplundring. Det behöver finnas mer aktiviteter för unga och barn, säger Zeinab Al-Thalim.

— När vi håller på med barn så får man erfarenhet. Jag tror det är bra att ha om man vill jobba med det i framtiden, säger Samra-Wit Debessai.

Har det varit svårt att ordna aktiviteter?

Annons

— Nej, det är roligt men ibland har det varit jobbigt att få barnen att lyssna. Men det det gått bra, säger Zeinab Al-Thalim.

Delar av den nya styrelsen, från vänster: Shemsa Ngoy, Samra-Wit Debessai, Cynthia Usabimona och Zeinab Al-Thalim.

Vad skulle ni vilja ordna framöver?

— Det vore kul att ordna en grillning som sommaraktivitet, säger Cynthia Usabimona.

— Fler utflykter, att man åker i väg till en badplats eller en nöjespark, säger Calle Jacobsson.

Läs också Ny regionordförande lämnar sina uppdrag Färre tar hjälp av Hyresgästföreningen Fyra röster avgjorde - Urban blir ny regionordförande

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.