Annons

Ungdomar bodde olagligt vid Kuwaits ambassad

Stockholm Han Lin Yap kom till Stockholm för att arbeta som programmerare. Han bodde i en minimal del av en kontorslokal i samma fastighet som Kuwaits ambassad. Hyran: 7000 för sju kvadratmeter. Nu driver han ärendet rättsligt för att få delar av ockerhyran tillbaka av blufföretaget Figure Four.

Figure Four har vid flera tillfällen tidigare förekommit i tvister i tingsrätten och Hyresnämnden. Gemensamt är att det oftast handlar om vem som ska betala vad i tveksamma hyresförhållanden, trots att Figure Four egentligen inte alls ska syssla med sådan verksamhet.

I verksamhetsbeskrivningen radas mängder av andra exempel upp såsom försäljning av kampsportsartiklar, handel med bilar och konsultverksamhet – inte uthyrning av lägenheter. Men hyr ut, det gör Figure Four. På många otillåtna sätt.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden.

I ett nu aktuellt fall i Hyresnämnden kräver Han Lin Yap tillbaks delar av den ockerhyra som han betalat för ett litet rum i centrala Stockholm. Sju kvadratmeter, 7 000 kronor i månaden. Kök och badrum delade han med tre andra personer som själv bodde i små rum till höga hyror.

– Allt kändes bra i början. Men efter ett tag fick jag veta att det egentligen var en företagslokal. Och när jag flyttade ut fick jag inte tillbaks depositionen, berättar Han Lin Yap som nu företräds av juristen Oumie Winckler på orimlighyra.se. Ett företag som specialiserat sig på återbetalningar av, just, orimligt höga hyror.

Den här kontorslokalen byggdes om med mellanväggar. Där bodde fyra ungdomar innan fastighetsägaren kom på bluffen

Pengarna Han Lin Yap och de andra ungdomarna i kontorslokalen betalade i hyra gick till företaget Figure Four som i sin tur hyrde av det stora börsnoterade fastighetsföretaget Balder. Balder säger sig inte ha vetat om att Figure Four byggde om kontoret till lägenheter. Än mindre hyrde ut dem, vilket i sig är otillåtet.

Hem & Hyra har även talat med en annan kvinna som bodde i ett av rummen i minst ett år innan hon flyttade ut. Hon betalade 6500 kronor för ett något större rum än den person som nu kräver tillbaks ockerhyra..

– Jag kom för att jobba. Det var samma utgångspunkt för alla som bodde där. Jag var i den situationen att jag behövde någonstans att bo, säger hon och berättar vidare om att fastighetsägaren Balder kom på besök någonstans i början av 2017 för att meddela att de tvingas flytta med tre månaders varsel.

Balder själva säger att de upptäckte missförhållandena i början av 2017 och att de agerade så snabbt de kunde men att det tog ända till december samma år innan Figure Four var avhyst. Och att de hyrde två kontor.

– Vi har hanterat frågan genom att fortast möjligt agera utifrån våra rutiner samt med hjälp av vårt inkassobolag snarast möjligt lösa situationen. Vi kan tyvärr inte svara på varför vi inte märkt av själva ombyggnationen men det vi kan säga är att det inte var en stor ombyggnation. Det sattes upp två innerväggar, säger Sandra Nilsson, marknadsansvarig på Balder och beklagar det som skett:

– Situationen är givetvis väldigt olycklig, särskilt för de privatpersoner som drabbats.

Han Lin Yap kräver hyra tillbaka av företaget Figure Four som tar ut ockerhyror i kontorslokaler där det inte ens är tillåtet att bo.

Ur ett juridiskt perspektiv kunde Balder avhysa Figure Four relativt fort. Den juridiska processen är normalt sett mycket långsam. Först ska Figure Four vidta rättelse. Gör inte företaget det så blir det tvist med avhysning och det måste gå genom både kronofogde och tingsrätt. Allt som allt minst ett års handläggning. Oräknat tid för eventuellt överklagande. I stället slöts nu ett avtal.

– Det blev tidsmässigt mer effektivt för alla, säger Carl Jonsson på inkassobolaget Colligent, som varit Balders juridiska ombud i avhysningsfrågan.

Hem & Hyra har erbjudit Figure Four och dess företrädare möjlighet att kommentera artikeln men de har inte svarat på varken mail, sms eller telefonsamtal.

Fakta: #1: Kvinna, inom tullarna

Kvinnan hyrde ut sin lägenhet via blocket till Figure Fours företrädare. Kort därefter får hon veta att företaget i sin tur hyr ut lägenheten via Airbnb. Kvinnan ställs inför valet att låta den uthyrningen pågå eller att ingripa själv – trots att båda valen bryter mot reglerna. Hon valde det senare och blev själv krävd på pengar.

Fakta: #2: Figure Four vs Mixage

Figure Four hyr ut en lokal till företaget Mixage. Men Figure Four hyr i sin tur av fastighetsägaren Rolf Arbinge. Mixage köper kontraktet av Figure Four och lämnar handpenning efter överenskommelse om att sovmöjligheter finns. Det gör det inte, det är otillåtet. Förlikning sker i Stockholms tingsrätt.

Fakta: #3. Kvinna, Gamla stan

Figure Fours företrädare hyr en lägenhet av en kvinna i Gamla Stan. Som i sin tur hyr ut till en annan person. Som i sin tur hyr ut via Air bnb. Allt uppdagas när kvinnan ska hämta posten. Hon återtar lägenheten och blir då krävd på pengar i förskottshyra och desposition. Trots att det står i kontraktet att lägenheten inte får hyras ut vidare. Kvinnan tvingas betala 18 000 kronor efter förlikning.

Fakta: #4. Erto Abbasoy, Drottninggatan

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Erto Abbasoy som hyrde en etta på 40 kvadratmeter för 15 000 kronor i månaden av Figure Four. Men Figure Four hyrde själv lägenheten av en privatperson. Hyresnämnden beslutade till Ertos fördel: Han får tillbaks 80 000 kronor. Figure Four har överklagat till Hovrätten. https://www.hemhyra.se/nyheter/hyresgast-betalade-ockerhyra-etta-far-tillbaka-80-000/


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.