Annons

Deras värd gör storvinst

Härryda Förbos vinst ligger bland de högsta i landet. Men enligt bolaget självt kommer nästan alla pengar hyresgästerna till del.
Irja, 78, och Pentti, 83, har bott på hos Förbo i 40 år. Förbo är en bra värd, men utemiljön skulle kunna skötas bättre, tycker Pentti Kallio.

Irja och Pentti Kallio har bott hos Förbo i över 40 år. För sin 3:a på 76 kvadrat nära Mölnlycke centrum i Härryda betalar de knappt 6 000 kronor i månaden.

Av de pengarna tar Förbo – som ägs av Härryda, Lerum, Mölndal och Kungälvs kommun – mer än en tusenlapp varje månad i vinst, enligt Hem & Hyras uträkning som baseras på en typlägenhet på 75 kvadratmeter. Det placerar Förbos vinst bland de högsta i landet. En hög vinst, tycker både Irja och Pentti.
– Och ändå ska de höja hyran nästa år också, säger Irja.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förbo själva påpekar dock att nästan alla pengar stannar i bolaget och på sikt kommer hyresgästerna till del.
– Endast 46 kronor per typlägenhet och år delas ut till ägarna. All vinst vi gör därutöver återinvesteras, antingen i nyproduktion eller i renoveringar, säger Förbos ekonomichef Helen Gårdh.
– Vi har ett antal år framför oss nu där vi kommer att göra stora renoveringar, fortsätter hon.

På det stora hela tycker Irja och Pentti att Förbo är en bra värd: bostadsområdet är trevligt och huset de bor i har renoverats.
– Fast utemiljön skulle kunna skötas lite bättre, tycker Pentti.
– Och när vi ville ha nytt golv fick vi betala själva med en hyreshöjning, lägger Irja till.

Annons

Exakt vad som är en rimlig vinst för en kommunal hyresvärd är svårt att säga, menar Jenny Juthstrand, ekonom på Hyresgästföreningen.
– Bolagen behöver göra viss vinst, för att exempelvis klara nödvändiga investeringar. Det viktigaste är att pengarna stannar i bolagen. Den del av vinsten som Förbos ägarkommuner plockar ut ligger inom vad reglerna tillåter.
– Men vinsten ska förstås alltid sättas i relation till hyresgästernas behov av låga hyror.

Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Läs mer:

Så stor vinst gör de 50 största hyresvärdarna.

Annons

 

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"
Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.