Annons

Deras värd gör storvinst

Härryda Förbos vinst ligger bland de högsta i landet. Men enligt bolaget självt kommer nästan alla pengar hyresgästerna till del.
Irja, 78, och Pentti, 83, har bott på hos Förbo i 40 år. Förbo är en bra värd, men utemiljön skulle kunna skötas bättre, tycker Pentti Kallio.

Irja och Pentti Kallio har bott hos Förbo i över 40 år. För sin 3:a på 76 kvadrat nära Mölnlycke centrum i Härryda betalar de knappt 6 000 kronor i månaden.

Av de pengarna tar Förbo – som ägs av Härryda, Lerum, Mölndal och Kungälvs kommun – mer än en tusenlapp varje månad i vinst, enligt Hem & Hyras uträkning som baseras på en typlägenhet på 75 kvadratmeter. Det placerar Förbos vinst bland de högsta i landet. En hög vinst, tycker både Irja och Pentti.
– Och ändå ska de höja hyran nästa år också, säger Irja.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Förbo själva påpekar dock att nästan alla pengar stannar i bolaget och på sikt kommer hyresgästerna till del.
– Endast 46 kronor per typlägenhet och år delas ut till ägarna. All vinst vi gör därutöver återinvesteras, antingen i nyproduktion eller i renoveringar, säger Förbos ekonomichef Helen Gårdh.
– Vi har ett antal år framför oss nu där vi kommer att göra stora renoveringar, fortsätter hon.

På det stora hela tycker Irja och Pentti att Förbo är en bra värd: bostadsområdet är trevligt och huset de bor i har renoverats.
– Fast utemiljön skulle kunna skötas lite bättre, tycker Pentti.
– Och när vi ville ha nytt golv fick vi betala själva med en hyreshöjning, lägger Irja till.

Annons

Exakt vad som är en rimlig vinst för en kommunal hyresvärd är svårt att säga, menar Jenny Juthstrand, ekonom på Hyresgästföreningen.
– Bolagen behöver göra viss vinst, för att exempelvis klara nödvändiga investeringar. Det viktigaste är att pengarna stannar i bolagen. Den del av vinsten som Förbos ägarkommuner plockar ut ligger inom vad reglerna tillåter.
– Men vinsten ska förstås alltid sättas i relation till hyresgästernas behov av låga hyror.

Läs ocksåBesöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp”

Läs mer:

Så stor vinst gör de 50 största hyresvärdarna.

Annons

 

Läs ocksåSexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras"
Läs också Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.