Annons

Utedass på Söder anmält – risk för människors hälsa

Nyheter Hela sommaren har det luktat kring utedasset på Södermalm i Stockholm. Nu har miljöförvaltningen bedömt att dasset utgör en risk för människors hälsa.
Bilder på dasset från miljöförvaltningens inspektion.

Snart kan vi fira 150-årsjubileum med anledning av Stockholms första nedgrävda avloppstrumma. Men än har inte den sista latrintunnan tömts för hand på Södermalm. Den nuvarande hyresgästen i det aktuella huset slår till och med mynt av att den garanterat har ”Stockholms bästa hemlighus-utsikt över vattnet” till den lokal som även går att hyra för event.

Huset är gammalt och består av delar av det hus tunnbindare Söderberg byggde i mitten av 1700-talet. Dasset, däremot, är nytt och sanktionerat av hyresvärden Stadsholmen. Huset tillhör några av de få riktigt gamla på Södermalm som inte moderniserats med vatten och avlopp in i fastigheten.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men i somras slog trafikförvaltningen larm efter att ha utfört underhållsarbeten inte långt därifrån. Personalen hade noterat både avloppslukt och tillhörande toalettpapper på stadig basis ända sedan i maj. Förvaltningen skriver i en rapport att det verkar som om hinkar har tömts ut på platsen och att det mest troligt inte är fråga om ett avloppsrör som läcker.

Annons

Nu har miljöförvaltningen inspekterat platsen och konstaterat allvarliga brister. Över staketet till utedassen fanns spår av toalettpapper och latrin. Dessutom rann det vatten från en pump gården som inte verkade gå att stänga av.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden skriver att avloppssituationen utgör en risk för olägenhet för människors hälsa och miljön, och kräver nu att hyresgästen ska redovisa sin hantering av latrin och tvättvatten.

Annons
Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.
Läs också Avgaser läckte in i lägenheterna – så svarar hyresvärden John Mattson Experten om att hyresgäster utsattes för dieselångor: ”Kan ge permanenta skador” Dieselångor trängde in i lägenheten – Sanna fick hämtas i ambulans Malmö stad vill spärra av kemikalielägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.