HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Experten om att hyresgäster utsattes för dieselångor: ”Kan ge permanenta skador”

Bromma Hyresgäster i Bromma utsattes för dieselångor när en gammal panna som läckte sattes igång av hyresvärden. Erik Lindgren, överläkare på Giftinformationscentralen, säger att den som misstänker ett skadligt läckage hemma inte ska vara kvar i fastigheten. ”Man bör absolut inte ta några risker om man börjar må dåligt”.
Erik Lindgren överläkare Giftinformationscentralen
Foto: Pressbild/Ida Karlsson
"Man bör absolut inte ta några risker om man börjar må dåligt och misstänker något skadligt läckage. I olyckliga fall kan exponering för retande gaser ge permanenta skador på luftvägar och lungor," säger Erik Lindgren, överläkare på Giftinformationscentralen. Till höger: Pannan som orsakade läckan i Bromma.

Hem & Hyra har berättat om läckan i Bromma när hyresgäster utsattes för dieselångor i flera dagar. En person fick köras med ambulans till akuten efter att ångor läckt in i hennes lägenhet.

Erik Lindgren som är överläkare på Giftinformationscentralen menar att det är möjligt att läckan kan ha orsakat stresspåslag hos hyresgästerna. Det i sin tur kan ha bidragit till högt blodtryck i en påfrestande situation.

Läs ocksåDieselångor trängde in i lägenheten – Sanna fick hämtas i ambulansDieselläcka i hyreshus i Bromma

Retande gaser ger också luftvägssymtom, förklarar han.

– Det blir jobbigt att andas, man hostar och blir irriterad i ögonen.

Hyresgästerna gjorde rätt som ringde efter ambulans, menar han. Det går också att ringa Giftinformationscentralen för hjälp och råd.

Annons
Läs ocksåAvgaser läckte in i lägenheterna – så svarar hyresvärden John MattsonJohn Mattsons vd Per Nilsson

Han tycker att det låter allvarligt om giftiga ångor läckt in i lägenheterna.

– Det skulle kunna vara farligt. Det låter som något som borde åtgärdas eller kontrolleras på en gång. Det borde vara högprioriterat för en hyresvärd.

De som bor i huset borde ha lämnat fastigheten, menar han.

Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.

– Man bör absolut inte ta några risker om man börjar må dåligt och misstänker något skadligt läckage. Detta för att inte riskera skador. I olyckliga fall kan exponering för retande gaser ge permanenta skador på luftvägar och lungor.

Annons

De boende kan också ha utsatts för kolmonoxid, som är en mycket giftig, luktlös gas som kan förekomma i avgaser. Kolmonoxid försämrar blodets syreupptagningsförmåga och kan vara livshotande.

– Vid kolmonoxidförgiftning blir man illamående och trött. Till slut blir man medvetslös och går det riktigt illa kan du dö, säger Erik Lindgren.

Läs också Social tvättstuga i nya ungdomslägenheter på Lidingö Malmö stad vill spärra av kemikalielägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.