Annons

Uteplats skapar konflikt

Uppsala ​Bassam Qasem i Uppsala har skapat en uteplats med blommor och stenar i prydliga rader utanför hyreshuset där han bor. Men nu kräver hyresvärden Graflunds att han tar bort anläggningen senast den 18 juni. Om så inte sker hotar hyresvärden att vräka familjen.

​Rosor, hallon och vindruvor, stenkantade rabatter och en träterrass med utemöbler på. Under tre års tid har Bassam Qasem byggt upp uterummet runt lägenheten i Uppsalastadsdelen Valsätra.

Annons
– Jag började jobba med det här när jag var arbetslös och ville ha något att göra. Jag tycker om blommor och vill ha fint omkring mig, säger Bassam Qasem.
Men nu ska uterummet bort, det har hyresvärden Graflunds bestämt. Familjen har fram till den 18 juni på sig att ta bort uteplatsen. Om så inte sker hotar Graflunds att säga upp familjens hyreskontrakt.
Bassam Qasem är upprörd över beskedet.
-Jag förstår inte varför de måste göra så här. Jag bad visserligen aldrig om tillstånd när jag började plantera, jag ville bara göra det finare. Men under de här tre åren har alla varit nöjda, vi har bara fått positiva reaktioner, säger han.
Enligt honom har uteplatsen blivit en samlingspunkt inte bara för familjen utan även för hela grannskapet.
-Alla är välkomna hit. Vi brukar grilla tillsammans på kvällarna, säger han.
Hem & Hyra lyckades under fredagen inte nå ansvarig på Graflunds för en kommentar. Men i brevet till familjen skriver bostadsbolaget bland annat att ”ert beteende är helt oacceptabelt och mycket störande för såväl miljön som omgivningen”.
Enligt Hyresgästföreningen finns det inte mycket Bassam Qasem och hans familj kan göra. Bostadsbolaget har rätten på sin sida eftersom uteplatsen är anlagd på allmän mark.
-Men även om det är juridiskt sett svårt för honom att hävda sin rätt, tror jag alla kan förstå att den tid och omsorg Bassam har lagt ner på att skapa trivsel i området förtjänar ett annat bemötande än det som Graflunds har gett honom. I sådana här sammanhang borde det gå att hitta en lösning som tillgodoser allas behov, bortanför juridiken, säger Hyresgästföreningens jurist Gustaf Lantz.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Vräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder” Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor Kvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuld Tiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: "Folk lider, jag berättar deras historia" Spelmissbruk ingen ursäkt – familj vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.