HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Utredning om mutor och köpta kontrakt läggs ned

Göteborg Åklagaren kan inte bevisa mutor och handel med hyreskontrakt hos privatvärden Västerstaden i Göteborg. Därför läggs förundersökningen nu ned.

Det var tidigare i år som fastighetsbolaget Västerstaden valde att göra en polisanmälan om misstänkt mutbrott inom den egna verksamheten. Enligt ett reportage i SVTs Uppdrag granskning skulle en anställd hos bolaget ha tagit betalt för att förmedla lägenheter inom Västerstadens bestånd i Göteborg, med hjälp av en mellanhand.

Men efter flera månaders utredningsarbete står det nu klart att bevisningen inte håller för att väcka åtal. Därmed har förundersökningen lagts ned, efter beslut av kammaråklagare Johan Lindmark vid riksenheten mot korruption.

Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”

– Västerstaden kan inte peka ut vilka hyresgäster som skulle ha mutat sig till en lägenhet, och vi har inte heller i övrigt kunnat hitta några spår utifrån de utredningsåtgärder vi vidtagit, säger han.

Vilka åtgärder det har handlat om i just detta fall vill Johan Lindmark inte kommentera.

Annons

– Men rent allmänt gäller att om det är en person som arbetar på ett ställe så brukar det vara möjligt för arbetsgivaren att ta fram mejl från arbetsdatorn. Man kan också titta på de involverade personernas ekonomi, vad det finns för penningtransaktioner. Ibland hittar vi något och ibland inte. Här har vi inte hittat något, säger han.

Läs ocksåKindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp

Västerstaden fick information om åklagarens beslut i dag på morgonen. Bolaget har därför ännu inte hunnit ta ställning till eventuella åtgärder framöver, uppger förvaltningschef Hans Stridh.

– Just nu har vi inga kommentarer, säger han.

Det är alltid straffbart att sälja hyreskontrakt. Men ibland kan även köparen riskera påföljd. Det gäller exempelvis om personen i fråga betalar en anställd på ett bostadsbolag för att få en lägenhet, oavsett om det är hos en kommunal eller privat värd. Det räknas som muta.

Annons
Läs ocksåKändisdotter betalade nästan 1,5 miljoner för kontrakt – fastighetsförvaltaren: "En slump" att hon fick lägenhetenYnglingagatan

Att ge eller ta emot en muta kan ge upp till sex års fängelse om brottet bedöms som grovt.

Att betala pengar till en privatperson, till exempel om någon kräver pengar emellan vid ett lägenhetsbyte, är inte straffbart. Då kan man till och med ha rätt att få sina pengar tillbaka, och få behålla lägenheten.

Fakta: Västerstaden

Förvaltar ungefär 3 500 lägenheter i nio svenska städer, framför allt i Göteborg men även i Borås, Kungälv, Trollhättan, Uddevalla, Vara och Varberg. Har sitt huvudkontor på Viktoriagatan i Göteborg.

Läs också Säljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontrakt Skyllde på otrohet för att slippa vräkning – gav upp i hovrätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.