Annons

Utsatta för fler stölder

Lidköping Renée Sandgren har blivit av med tre cyklar. Ingegerd Unger har haft flera inbrott i källarförrådet. Båda upprörs och känner olust.– Vem vet vem man möter i källaren, säger Ingegerd Unger och skakar på huvudet.
I cykelstaden Lidköping är cykelställen välfyllda och en begärlig stöldvara.
Det har många bittert fått erfara. Renée Sandgren är en av dem.
– Min familj har blivit av med tre cyklar, säger hon upprört.
Två av dem var inlåsta i källaren och en stod låst i cykelstället på gården. Sonens cykel var endast två månader gammal när den stals i källaren.
– Det är för bedrövligt, jag blir så arg, säger Renée. Vi använder våra cyklar dagligen.
Stölder och inbrott i bostadsområdena är mångas vardag. Under årets åtta första månader anmäldes 395 cyklar stulna i Lidköping, en ökning med 72 jämfört med året innan visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet. Men även källarinbrott är vanliga.
– Fast det gått ett år sedan vi senast hade inbrott i källarförrådet känner jag obehag varje gång när jag går ner, säger Ingegerd Unger.
Vid ett tillfälle var det flera inbrott i källaren. Familjens säng hade använts under natten och en annan grannes päls stals och utnyttjades som täcke.
– Det är otrevligt att tjuvarna har varit inne och rört vid mina saker, säger Ingegerd och ryser till.
Få cykelstölder klaras upp
Polisen auktionerar bort nästan 200 cyklar varje år i Lidköping. Det är cyklar som har hittats i ett dike eller på annan undanskymd plats och där man inte kunnat hitta ägaren. – Lämna aldrig en cykel olåst, råder Johan Backstad, polisinspektör i Lidköping.
Det är de olåsta cyklarna som oftast ”lånas” av ungdomar som inte orkar gå hem under helgerna enligt Backstad.
Stjäls cyklarna för att säljas vidare, ja då hjälper inte ett lås.
Polisen har inte riktigt koll på hur vanligt cykelstölder är, mörkertalet befaras vara stort.

Annons
Fakta: Strömstadsbyggen vill chockhöja hyrorna

Fakta/Så skyddar du cykeln

Lås cykeln och kedja fast den ordentligt. Förvara cykeln i källaren, garaget eller i lägenheten.Se till att cykeln är märkt.

Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar "Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen Jätteminskning av inbrott under pandemiåret Hon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhet Expert om elektroniska lås: "Svårt att se att det skulle öka säkerheten på något sätt" Hyresgästen Ulla: Mer strul än trygghet med elektroniska lås

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.