HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Utsatta områden får dela på en halv miljard – de har sökt stödet

Nyheter I år ska Boverket dela ut 500 miljoner kronor för att rusta upp utemiljöer i utsatta områden. Trots att det handlar om mer än dubbelt så mycket pengar som förra året så har färre sökt årets bidrag.
Foto: winnieapple / Istockphoto
En ny lekplats, cykelbana eller en mötesplats för kultur och fritid är bara några exempel på satsningar som stödet kan användas för.

Regeringen avsatte förra året 200 miljoner kronor för att förbättra utemiljöer i socioekonomiskt utsatta områden. Det handlar om byggnadskonst, mötesplatser för kultur och fritid, lekplatser, cykelbanor och liknande satsningar. Totalt 314 ansökningar kom då in till Boverket, som delar ut pengarna.

Efter det stora intresset valde regeringen att mer än fördubbla summan till i år, och nu handlar det om en halv miljard kronor som ska fördelas. Ändå har Boverket fått in färre ansökningar än senast, 273 stycken.

Läs ocksåHär ska utemiljöerna bli bättre

– Vi har genomfört en reklamkampanj och gått ut med information i både sociala medier och traditionella medier. Så min förhoppning är att de som varit intresserade av att söka har haft möjlighet att göra det, säger Catarina Tillrooth, jurist på Boverket.

Samtidigt som det rör sig om färre ansökningar än förra året så var det under 2016 bara 115 ansökningar som i slutändan beviljades stöd. Men hur mycket pengar årets 273 ansökningar efterfrågar totalt, och om det når upp i 500 miljoner kronor, har Boverket inte räknat ut ännu. Vissa av ansökningarna måste nämligen kompletteras.

I den lista som Hem & Hyra tittat på finns ansökningar från hela landet. Projekten som söks för är alltifrån parkeringshus och stadsodlingar till aktivitetsområden och trygga mötesplatser. Några ansökningar är på under 100 000 kronor och andra är på flera miljoner.

Läs ocksåRekordintresse för stöd till utemiljöer

Enligt riktlinjerna är det bara är möjligt att söka om maximalt 50

Därför finns heller inget datum för när Boverket kommer att vara klara och när myndigheten kan ge besked om vilka ansökningar som beviljas stöd.

– Det finns en tidsplan, problemet är att vi fått revidera den ett antal gånger redan. Så tyvärr ligger vi lite efter jämfört med hur vi tänkt från början, säger Catarina Tillrooth.

Läs ocksåRadiotjänsts sena julklapp: En miljard kronor betalas tillbaka

 

Fakta: Så ser årets ansökningar ut

Stöd till utemiljöer i socioekonomiskt utsatta områden gick för 2017 att söka i två omgångar. För omgång ett kom 93 ansökningar, dessa håller Boverket på att besluta om nu.

För omgång två kom följande 180 ansökningar:

Källa: Boverket.

Läs också 35 000 hyresgäster i utsatta områden – men få gräsrötter Janne bor i ett utsatt område – det här är hans dröm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.