Annons

Vägglöss sprids mellan lägenheter

Nyheter Det har sagts att vägglöss inte sprider sig mellan lägenheter men med hjälp av sökhund upptäcks allt fler sådana fall. För första gången har man nu även hittat löss på flygplan.
Kotte och andra specialutbildade hundar hittar numera vägglöss även hos grannar.

Svenska lägenheter ska vara täta och varken brandrök eller matos ska kunna sippra in från grannen. Inte heller vägglöss ska kunna krypa över -i teorin. Men det har visat sig inte alltid stämma.

– Det har funnits en föreställning att vägglöss inte sprider sig mellan lägenheter i ett hus, men vi hittar många sådana fall. Det finns också internationella studier som visar det – i USA tog man DNA från vägglöss i olika lägenheter i ett flerfamiljshus och såg att alla hade samma mamma. Så visst finns en intern spridning, säger Håkan Kjellberg, teknisk chef och skadedjursexpert på Anticimex.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vägglössen kan göra sig mycket platta och klämma sig igenom rördragningar för sladdar, fiberoptik eller ventilation till exempel, som inte har tätats ordentligt. 

När det är väldigt mycket vägglöss i en lägenhet eller om människorna reser bort en tid försöker de hitta mat någon annan stans.

– Vägglöss har en otrolig förmåga att uppfatta dofter och koldioxid som människor utsöndrar och kan leta sig fram med hjälp av den. 

Annons
Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

Mellan 2006 och 2013 mer än tjugofaldigades antalet vägglussaneringar hos Anticimex. I fjol hade de närmare 13 000 fall, varav många krävde flera saneringsomgångar. Den kraftiga ökningen har gjort att man allt oftare anlitar specialutbildade hundar som markerar var det finns löss eller ägg.

Det gör i sin tur att det har blivit lättare att hitta fall där lössen har spritt sig mellan lägenheterna. Det går snabbt att låta hunden genomsöka grannlägenheterna.

– På så sätt kan vi hitta vägglöss i ett tidigt skede, ibland innan de som bor där har märkt något alls, säger Håkan Kjellberg.

Läs ocksåSå spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flyttaHand på en lagbok samt vägglöss.

Den vanligaste spridningsvägen är dock genom föremål som resväskor, gamla möbler och annat. Håkan Kjellberg är övertygad att vi snart kommer att få mer vägglöss även ute i samhället, till exempel på biografer och bibliotek. 

Annons

– Det kommer mycket snart. I helgen hade vi vårt första fall av vägglöss på ett flygplan. 

Fakta: Här finns vägglössen just nu
Område Förekomst av vägglöss
Stockholm Hög
Örebro Hög
Halmstad Hög
Malmö Hög
Piteå Hög
Gävle Normal
Östersund Normal
Kristianstad Normal
Karlskrona Normal
Göteborg Normal
Växjö Normal
Helsingborg Normal
Skövde Normal
Kalmar Normal
Linköping Normal
Söderhamn Normal
Eskilstuna Normal
Kalmar Normal
Jönköping Normal
Nässjö Normal
Västervik Låg
Borås Låg
Uddevalla Låg
Visby Låg
Västerås Låg
Lidköping Låg
Källa: Anticimex.

Aktuella rapporter från Anticimex områdeskontor.

Läs också Rickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?" Lulebo: De har orsakat spridning i hela huset Kan vräkas efter 27 år - satte ut möbler fulla med vägglöss i trapphuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.