Annons

Vallöfte från (S): Asylsökande ska inte få bo var de vill

Nyheter Socialdemokraterna går till val på att avskaffa den omdebatterade ebo-lagen. Samtidigt arbetar regeringen mot att införa vissa inskränkningar redan före valet.

Kritiken mot lagen, som innebär att asylsökande själva kan välja var de ska bo, har varit hård. Bland annat från kommunalråd i socialdemokratiskt styrda kommuner där lagen har medfört stor inflyttning av asylsökande, vilket även har lett till utsatthet och extrema boendeförhållanden med flera madrasser på samma lägenhetsgolv.

En utredning föreslog därför nyligen att möjligheterna att flytta till vissa kommuner ska begränsas, bland annat om skälig boendestandard inte kan garanteras.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

När förslagen presenterades mottogs de positivt av Hyresgästföreningen. Förbundets chefsekonom Martin Hofverberg sa då att det var bra att man sätter stopp för de oönskade konsekvenser som ebo-lagen har medfört. Samtidigt sa han också att lagen inte borde slopas, då det är rimligt att man själv får välja var man vill bo.

Nu vill Socialdemokraterna göra både och.

– Först och främst har vi mottagandeutredningen som [arbetsmarknads- och etableringsminister, reds anm] Ylva Johansson har tagit emot, säger ministerns pressekreterare Natali Sial.

Läs ocksåEn majoritet vill begränsa lagen om eget boende

– Där har hon gett besked att hon ska hantera ebo-frågan i ett snabbspår, det vill säga att man ska titta närmare på hur man ska kunna begränsa de negativa effekterna av ebo. Det ligger fast, det ska regeringen göra. Man vill gärna att ett besked ska kunna komma innan valet.

Annons

En sådan justering av lagen kan komma att bli tillfällig. Socialdemokraterna avser att avskaffa lagen helt och hållet om de sitter i nästa regering.

– Det andra beskedet som kom i dag var ett partiutspel, där statsministern markerar att vi skulle vilja avskaffa ebo – det är ett kongressbeslut från Socialdemokraterna sedan länge – och att man vill ta med sig det in i valrörelsen, säger Natali Sial.

Läs ocksåUtredare: Begränsa asylsökandes möjlighet till eget boende

I stället vill Socialdemokraterna införa centrala ankomstboenden, säger migrationsminister Helène Fritzon (S).

– Detta förbättrar förutsättningarna för bosättning i kommuner när uppehållstillstånd ges och till återvändande för dem som får avslag.

– För att komma åt allvarliga problemen i de städer och områden som har störst bekymmer med trångboddhet och social problematik ska möjligheten till att välja eget boende begränsas.

Annons

Flera tunga S-politiker ute i landet har kritiserat lagen. En av dem är kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S), som nyligen sa till Hem & Hyra att lagen inte fungerar som den är utformad i dag.

– Nästan alla som väljer ebo hamnar i så kallade utsatta områden. Det är inte trångboddhet som är det värsta, utan de parallella system där kriminella utnyttjar ens utsatthet. Genom att sälja andra-tredje-fjärdehandskontrakt skapas en otrygg boendesituation där du nästan är chanslös att få en annan bostad.

Hyresgästföreningen har samma inställning som när utredningen om ebo-lagen presenterades. Lagen behöver förändras, men bör inte avskaffas.

– Vi ser att en reformering av ebo är att föredra framför ett avskaffande, säger Martin Hofverberg.
– Däremot så vill vi se att regionerna får större inflytande i bostadsplaneringen så att kommunerna tar ett mer solidariskt ansvar för bostadsförsörjningen. Det är inte rimligt att vissa kommuner med bostadsbrist inte gör sitt till för att lösa bostadsbristen.

Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.