HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Utredare: Begränsa asylsökandes möjlighet till eget boende

Nyheter Enligt lagen om eget boende, ebo, har asylsökande rätt att hitta eget boende. Nu föreslår en utredning att begränsa den rätten – för vissa kommuner.
Foto: Gustaf Görfelt / Montage

Den så kallade ebo-lagen har länge varit omdiskuterad. Kritiker menar att den gjort att vissa kommuner fått stora problem med till exempel trångboddhet och ökade sociala kostnader då en stor mängd asylsökande valt att bo där.

Som Hem & Hyra rapporterade i veckan finns det nu en politisk majoritet för att begränsa möjligheten till eget boende. I dag presenterades utredningen “Ett ordnat mottagande – gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande”, som innehåller ett förslag till förändring av ebo.

Läs ocksåTapetprotest i Ludvika – motsätter sig försäljning

“Asylsökandes möjlighet att ordna eget boende på egen hand under asyltiden begränsas genom att en modell med social prövning av eget boende införs”, står det i utredningen.

Förslaget går ut på att vissa kommuner som uppfyller fastställda kriterier gällande social och ekonomisk utsatthet ska kunna begära en social prövning. Det innebär att boendet måste ha en skälig boendestandard och vara av lämplig storlek för de som ska bo där.

– Vi är försiktigt positiva till förslaget. Ebo har lett till oönskade konsekvenser som trångboddhet och vissa kommuner har blivit belastade, det är en anledning att se över lagstiftningen, säger Martin Hofverberg, chefsekonom vid Hyresgästföreningen.

Läs ocksåAsylsökande kan mista ersättning vid flytt till Göteborg

Är det inte rimligt att få välja sitt boende själv?

– Jo, därför tycker inte vi att ebo ska slopas, men det görs inte här heller. Man ska försöka uppnå en balans där det fortfarande finns en möjlighet till eget boende. Men det har visat sig att som ebo är konstruerad nu så har det fått oönskade konsekvenser.

Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje har varit mycket kritisk till nuvarande regler. Hon sa till Hem & Hyra i veckan att hon förutsätter att regeringen lägger ett förslag före sommaren. Även Lena Micko (S), ordförande i Sveriges kommuner och landsting, vill att de nya ebo-reglerna införs genast.

Läs ocksåÄgarna eniga om vinstuttag ur Förbo

Från regeringens sida låter det som att de kan få som de vill.

– Statsrådet har för avsikt att hantera ärendet om ebo så fort som möjligt, förhoppningsvis inom mandatperioden, säger Natali Sial, pressekreterare hos arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S), som ansvarar för frågan.

Fakta: Här bor flest asylsökande i eget boende

Följande kommuner har flest asylsökande i eget boende per 10 000 invånare. Siffrorna gällde den första mars 2018.

Källa: Migrationsverket / SCB. Bearbetning: Hem & Hyra.

Läs också Coronaoro fick mötesdeltagare i Jönköping att stanna hemma Facklig profil kandidat till ordförande i Storgöteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.