Annons

Vallonbygden bygger 18 nya lägenheter i Finspång

Finspång Vallonbygden bygger 18 nya lägenheter i Östra Hårstorp i Finspång. Lerigare jord än förväntat gör bygget mer komplicerat än bolaget räknat med.

Befolkningen i Finspång ökar och närmar sig 22 000 invånare. Kommunen hoppas att trenden ska hålla i sig och har satt ett mål på 30 000 invånare år 2035.

— Om vi ska kunna nå dit behövs det nya bostäder, säger kommunalråd Ulrika Jeansson (S).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tillsammans med Vallonbygdens styrelseordförande Britt-Marie Ellersten (S) tog hon på måndagen de första symboliska spadtagen för bygget på Humlevägen.

18 nya lägenheter, treor på 71 kvadratmeter, uppförs i tvåvåningshus där lägenheterna på bottenvåningen får uteplats och övriga balkong.

— Det är prefabricerade väggar som monteras på plats, berättar Vallonbygdens projektledare László Tóth.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

På så sätt hålls kostnaden för bygget nere men den blir ändå för hög för att Vallonbygden ska kunna söka statligt investeringsstöd till projektet.

— Det blir inte lönsamt för oss eftersom bidraget kräver ett tak på hyrorna. Vi tror att marknaden i Finspång fortfarande orkar med den hyra som blir aktuell här, säger László Tóth.

Annons

Månadshyran är förhandlad med Hyresgästföreningen och hamnar på mellan 9 600 och 9 800 kronor i månaden. Hela bygget beräknas kosta 39 miljoner kronor vilket är några miljoner mer än vad bolaget räknade med från början.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

— Det är besvärligare markförhållanden än vi visste om och vi måste därför påla, säger László Tóth.

Marken undersöktes inför att exploateringen av området drog i gång på 1980-talet men det visade sig att fyllnadsmassor från tidigare byggnation hamnat på den aktuella tomten och förändrat förhållandena.

— Därför tar det lite längre tid och blir lite dyrare än vi trodde från början, säger László Tóth.

Lägenheterna beräknas vara klara för inflyttning 1 oktober 2019.

Ulrika Jeansson välkomnar tillskottet och tycker framför allt att det är bra med fler tillgängliga lägenheter i markplan.

Annons

— Vi har inte tillräckligt med hisshus i Finspång så det här behövs, säger hon och hoppas på ännu fler nybyggen i kommunen framöver.

— Vi är inte vana vid att växa och ligger efter när det gäller att ta fram detaljplaner. Men nu har vi flera stycken på gång. Man måste skaka ett tag på ketchupflaskan innan det kommer ut något, säger Ulrika Jeansson.

För kommunägda Vallonbygdens del finns inga fler konkreta byggplaner för tillfället, enligt Britt-Marie Ellersten, även om man sneglar på bland annat Lotorp.

— Det gäller att bygga i lagom takt. Vi måste ha råd också, säger hon.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.