Annons

Varannan ledig lägenhet ska fördelas vid sidan om kön

Knivsta Kommunen ska få rätt att fördela hälften av Knivstabostäders lediga lägenheter, för att klara att erbjuda boende till fler nyanlända. Det beslutade fullmäktige på onsdagen.

Bakgrunden till det nya ägardirektivet för Knivstabostäder är att en ny lag började gälla 1 mars. Den innebär att staten bestämmer hur många nyanlända flyktingar varje kommun ska ta emot, utan att kommunen har möjlighet att hänvisa till bostadsbrist. Samtidigt finns det andra grupper kommunen är skyldig att ordna bostad till, genom så kallade bostadssociala kontrakt.

– Om onödigt många blir kvar i särskilda boenden i stället för att bo i egna hem blir det dyrare för kommunen, sa Klas Bergstöm (M), kommunalråd, när det nya ägardirektivet debatterades i kommunfullmäktige på onsdagskvällen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Knivstabostäder är en relativt liten allmännyttig hyresvärd och har totalt 491 lägenheter. Hur många lägenheter som blir lediga varje år har varierat mellan 10 och 70, enligt beslutsunderlaget.

Det nya ägardirektivet för Knivstabostäder innebär också att etableringsersättning ska accepteras som inkomst när hyreskontrakt skrivs.

Annons

Beslutet fattades med tillägget att ägardirektivet ska revideras i juni när budgeten behandlas och att Knivstabostäder ska lämna en konsekvensbeskrivning till kommunstyrelsen senast 15 april om vad direktivet innebär ekonomiskt för bolaget.

Läs ocksåSigtunahem släpper fokus på hyresrätt – bygger villor och bostadsrätter

Samtidigt avslog kommunfullmäktige med 16 mot 15 röster Knivstabostäders styrelses förslag att få bilda ett dotterbolag. Syftet med att bilda ett nytt bolag var enligt Klas Bergstöm (M), kommunalråd, och Alf Ahlstedt (M), ordförande i Knivstabostäders styrelse, dels att minska den ekonomiska risken för moderbolaget och dels att skilja på det gamla beståndet och nyproduktionen, eftersom hyrorna kommer att bli så mycket högre i de nya lägenheterna. Flera ledamöter hävdade dock att de argumenten var dåligt underbyggda.

Representanter för Socialdemokraterna och Knivsta.nu uttryckte även oro över att bolaget skulle startas för att underlätta att sälja de nybyggda lägenheterna, på det sätt som gjorts i andra kommuner där man startat ett dotterbolag för att bygga nytt. Men enligt Klas Bergström (M) fanns det ingen grund för oron.

Annons

– Mig veterligen har ingen i Knivstabostäder diskuterat att man ska sälja bostäderna. Att sälja vår allmännytta är ett demokratiskt beslut som vi kan fatta oavsett om det finns ett dotterbolag eller inte, sa han.

Läs ocksåNy dom: "Dumpade" familj i grannkommun – slipper ansvar
Läs också Så drabbas bostadslösa av social dumpning: Familjen fick en enkel biljett till Kramfors Kom till Sverige som vuxen - blev lärare i svenska Hela Göteborg undantas från ebo – asylsökande mister ersättning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.