Annons

Värd kapade hyresgästens plank

Jönköping Hyresgästen trakasserades av grannarna. En dag fick hon nog. Efter en muntlig överenskommelse med värden lät hon bygga ett plank. Men då ändrade sig värden och sågade ner planket. 

En hyresgäst i Gislaved kände sig trakasserad av grannar som tittade in genom hyresgästens fönster. Men det skulle ett plank mot grannen kunna sätta stopp för. Hyresgästen kontaktade därför fastighetsskötaren som gav ett muntligt godkännande till att sätta upp planket. Hyresgästen lejde hantverkare och genomförde bygget till en kostnad av 14 000 kronor.

– Hyresgästen har handlat i god tro eftersom en av värdens anställda, fastighetsskötaren, lämnat samtycke, säger Mariana Lesic, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen region Sydost.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men när planket väl var upp blev det åter problem. Grannarna kontaktade hyresvärden med klagomål över planket. Värden kontaktade då hyresgästen. Nu hävdade värden att den muntliga överenskommelsen med fastighetsskötaren inte gällde. Värden hotade istället med uppsägning om planket inte togs bort. 

– Det blev ett störningsärende. Här stod ord mot ord, säger Mariana Lesic som blev inkopplad på ärendet.

Annons

Men Hyresgästföreningen hann aldrig lösa tvisten innan värden tog saken i egna händer. Hen kapade på eget bevåg ned planket med 50 centimeter. I samma veva fick hyresgästen information om att planket krävde bygglov. Hon kunde dock ansöka hos kommunen om det i efterhand. Hon fick bygglovet godkänt.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

Det godkända bygglovet kostade 9 000 kronor. Räkningen skickades till fastighetsägaren.

– Hyresvärden menade att hyresgästen skulle stå för alla kostnader. Men jag påtalade då vad fastighetsskötaren sagt till hyresgästen från början.

Efter en överenskommelse slutade det med att hyresgästen och hyresvärden delade på bygglovskostnaden.

Annons
Läs ocksåSexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i MalmöSexhandel i hyreshus

– Det var ett ovanligt och tråkigt ärende som dragit som pågått nästan ett år. Det visar hur ett missförstånd kan leda till stora kostnader, säger Mariana Lesic.

Och hur blev det med det nedkapade planket? Det står kvar men är nu 120 centimeter högt istället för ursprungliga 180 centimeter.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.