HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värd kapade hyresgästens plank

Jönköping Hyresgästen trakasserades av grannarna. En dag fick hon nog. Efter en muntlig överenskommelse med värden lät hon bygga ett plank. Men då ändrade sig värden och sågade ner planket. 

En hyresgäst i Gislaved kände sig trakasserad av grannar som tittade in genom hyresgästens fönster. Men det skulle ett plank mot grannen kunna sätta stopp för. Hyresgästen kontaktade därför fastighetsskötaren som gav ett muntligt godkännande till att sätta upp planket. Hyresgästen lejde hantverkare och genomförde bygget till en kostnad av 14 000 kronor.

– Hyresgästen har handlat i god tro eftersom en av värdens anställda, fastighetsskötaren, lämnat samtycke, säger Mariana Lesic, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen region Sydost.

Läs ocksåArga hyresgäster i nybyggt hus ger inte upp – kräver att felanmälan ska fungeraTvå män sitter i ett kök.

Men när planket väl var upp blev det åter problem. Grannarna kontaktade hyresvärden med klagomål över planket. Värden kontaktade då hyresgästen. Nu hävdade värden att den muntliga överenskommelsen med fastighetsskötaren inte gällde. Värden hotade istället med uppsägning om planket inte togs bort. 

– Det blev ett störningsärende. Här stod ord mot ord, säger Mariana Lesic som blev inkopplad på ärendet.

Men Hyresgästföreningen hann aldrig lösa tvisten innan värden tog saken i egna händer. Hen kapade på eget bevåg ned planket med 50 centimeter. I samma veva fick hyresgästen information om att planket krävde bygglov. Hon kunde dock ansöka hos kommunen om det i efterhand. Hon fick bygglovet godkänt.

Läs ocksåBötfälld för några veckor på fel adress: ”Vill inte ha mer problem”Barnfamiljen hade knappt vaknat när polisen slog till en tidig morgon. Kvinnan och hennes barn hade hunnit bo hos barnens mormor i en månad, utan att adressändra. Nu döms kvinnan för folkbokföringsbrott.

Det godkända bygglovet kostade 9 000 kronor. Räkningen skickades till fastighetsägaren.

– Hyresvärden menade att hyresgästen skulle stå för alla kostnader. Men jag påtalade då vad fastighetsskötaren sagt till hyresgästen från början.

Efter en överenskommelse slutade det med att hyresgästen och hyresvärden delade på bygglovskostnaden.

Läs ocksåParkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala

– Det var ett ovanligt och tråkigt ärende som dragit som pågått nästan ett år. Det visar hur ett missförstånd kan leda till stora kostnader, säger Mariana Lesic.

Och hur blev det med det nedkapade planket? Det står kvar men är nu 120 centimeter högt istället för ursprungliga 180 centimeter.

Läs också Polischefen blir ny bostads-vd: ”Här finns en möjlighet att förebygga” De bor i Sveriges första plusenergihus: ”Elpriset rör inte oss”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.