Annons

Värd slutar fråga om härkomst

Göteborg Nya hyresgäster ska inte behöva redovisa om de är av svensk eller utländsk härkomst. Nu slopar Bostadsbolaget Curt Lundahl & co den uppmärksammade frågan i sitt ansökningsformulär.

Det var i mars som Hyresgästföreningen valde att göra en anmälan om misstänkt diskriminering mot den privata Göteborgsvärden till diskrimineringsombudsmannen, DO. Då hade SVT Nyheter Väst avslöjat att Bostadsbolaget Curt Lundahl & co rutinmässigt uppmanat blivande hyresgäster att kryssa i om de är av ”svensk” eller ”utländsk” härkomst i sitt ansökningsformulär.

DO lade ner anmälan, men startade i stället ett eget tillsynsärende. I samband med det har hyresvärden fått möjlighet att ge sin bild av hanteringen, och berätta vilka åtgärder man har vidtagit.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Där framgår att det tidigare ansökningsformuläret numera är ändrat. Nya hyresgäster väntas fortfarande uppge civilstånd, hur man bor i dag, tillgång till borgensman och hur många som ska bo i lägenheten. Men frågan om härkomst är borttagen.

Enligt bolagets ledning har den kontroversiella frågan funnits med i formuläret under ”mycket lång tid”. Men eftersom man i dagsläget inte ser någon poäng med att samla in just denna information så slopas den.

Annons

Värden framhåller också att uppgiften om härkomst ”aldrig i sig påverkat Byggnadsbolagets bedömning av sökanden som hyresgäst hos bolaget”. Lägenheter har fördelats utifrån ekonomisk förmåga och skötsamhet, och någon medveten diskriminering utifrån etnicitet ska inte ha skett.

Läs ocksåMikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering

Sedan mediegranskningen har hyresvärden satt sin tidigare muntliga uthyrningspolicy på pränt för att förebygga eventuella missförstånd. Det har skett i samråd med branschorganisationen Fastighetsägarna.

Man har också slutat fråga blivande hyresgäster om de är frånskilda eller änkor/änklingar, samt om de har barn att försörja som inte ska bo i lägenheten.

Annons

DO:s tillsynsärende är ännu öppet.

Läs ocksåVärden ger sig inte: Aram krävs på 35 000 för att han ringde störningsjouren
Fakta: Diskriminerad? Så här kan du gå vidare.

Dokumentera allt. Spara mejl, fota av blanketter.
Kontakta DO. Läs mer här.
Kontakta Göteborgs rättighetscenter mot diskriminering. Läs mer här.
Om du har god bevisning, gör en polisanmälan.

Källa: Roger Höög, Hyresgästföreningen

Fakta: Så säger lagen

Diskrimineringslagen förbjuder särbehandling på grund av bland annat kön, etnisk tillhörighet eller ålder. Den som döms blir skyldig att betala ersättning till den drabbade. Det är hyresvärden som ska bevisa att diskriminering inte har förekommit.

En hyresvärd som särbehandlar någon på grund av etniskt eller nationellt ursprung, ras, hudfärg, sexuell läggning eller tro riskerar även att dömas för olaga diskriminering till böter eller fängelse i upp till ett år. En sådan misstanke utreds i så fall av polis och åklagare.

Läs också Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda DO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskriminering Värden backade när Victor tog strid om Securitas-fakturan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.