Annons

Vill överlåta hyreskontraktet till ex-sambo men värden säger nej

Helsingborg Paret i Helsingborg har separerat och kvinnan vill låta ex-sambon ta över hyreskontraktet. Men hyresvärden säger nej och tycker sig ha på fötterna.
ta över hyreskontraktet
Foto: Pixabay
I slutet av november kommer hyresnämnden att besluta om ex-sambon har rätt att ta över hyreskontraktet.

Kvinnan vill att hennes ex-sambo ta över hyreskontraktet. De har bott ihop med sedan 2011, i den aktuella lägenheten sedan 2014, och de har barn tillsammans.

Eftersom värden inte har gått med på detta vill hon att hyresnämnden avgör saken. Paret har åberopat sambolagen men tycker inte de har fått någon förklaring till att värdens vägran.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I handlingar som kvinnan har skickat till nämnden berättar hon att paret har separerat och i ett bodelningsavtal överlåter hon hyreskontraktet till mannen.

Kvinnan har också skickat med ett anställningskontrakt som visar att ex-sambon har en fast anställning. Enligt kvinnan har hyresvärden sagt att mannen måste flytta ut för att de vill in och renovera. De har fått dessutom fått veta att många står i kö för att hyra lägenheten.

Annons

Värden redogör för sin syn på saken:
I våras blev de kontaktade av kvinna som ville skriva in sambon på kontraktet. De skulle träffas men då upptäckte de att kvinnan hade flyttat till en annan lägenhet. Då hon inte längre bodde på adressen var det inte aktuellt att skriva om kontraktet. Kvinnan fick två alternativ:
1. Flytta tillbaka.
2. Säga upp sig.

Läs ocksåSena hyror och fängelsevistelse – får inte ta över död mammas lägenhet

Efter sommaren återkom kvinnan och ville överlåta hyreskontraktet men då paret inte varit ”varaktigt samboende” sa de nej.

Värden påpekar att när kvinnan skrev på kontraktet 2014 gjorde hon det för ”eget bruk”. De har sagt till paret att mannen får söka lägenheten men att det finns intressenter på den sedan tidigare och de kommer att bli tillfrågade i turordning.

Annons

Fallet tas upp i hyresnämnden i Malmö i slutet av november som får besluta om ex-sambo får ta över hyreskontraktet.

Läs ocksåSå renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Här reder Hyresgästföreningen ut frågan: Får min sambo ta över lägenheten om jag säger upp hyresavtalet?

Läs också Värden anklagade Adam för att ha frisörsalong i källaren – men rätten låter honom bo kvar Oväntad vändning - bilder på vanvårdad bostad fick ny förklaring Värden vill vräka för vanvård - ifrågasatta bilder blir bevisning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.