HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värden ville ha 14 000 för slitage – Gina fick ner kravet

Stockholm En avflyttningsfaktura på 14 285 kronor. Gina Radouani tyckte att värden la på på lite väl mycket för slitaget på lägenheten. Med hjälp av Hyresgästföreningen slapp hon betala flera tusen.
Foto: Linda Dahlin
Gina Radouani med hunden Bello utanför sin nya lägenhet i Järfälla. "Hoppas att fler vågar ifrågasätta högt satta avflyttningsfakturor", säger hon.

När Gina Radouani skulle flytta från sin lägenhet i Huddinge var hon medveten om att det fanns slitage, men hon kunde inte föreställa sig att avflyttningsfakturan från hyresvärden Huge skulle landa på 14 285 kronor.

– Jag var samarbetsvillig redan från början och erkände att det fanns saker att åtgärda, bland annat skruvhål på väggen efter teven. Vi hade också tapetserat i köket vilket de inte gillade. Men att det skulle kosta så mycket att åtgärda kändes inte rimligt, säger Gina, som är nyexaminerad byggnadsingenjör.

– Jag har koll på vad en ommålning ska kosta.

Besiktningsmannen var ganska hård både i sitt framtoning och i sin ton upplever Gina. Hon kontaktade Hyresgästföreningen för att få hjälp med att bestrida kravet.

Med hjälp av Hyresgästföreningen Region Stockholm, lyckades hon få ner kravet till 5 623 kronor, en skillnad på 8 662 kronor.

Gina Radouani är lättad. ”Det jag ska betala nu är mer rimligt”, säger hon.

– Gina var medveten om att hon lämnat lägenheten med visst slitage, men det var inte rimligt att kräva drygt 14 000 kronor, säger Helene Östlund, handläggare på Hyresgästföreningen.

Hon säger att det är många som inte tror att det går att bestrida avflyttningsfakturor och i rädsla för att komma i konflikt med värden betalar utan att ifrågasätta.

– Ginas fall visar att det går att få ned kostnaden, i det här fallet blev det en ganska stor skillnad, säger Helene Östlund.

Gina Radouani berättar att hennes mamma råkade ut för samma sak, efter att hon flyttat ut från en av Huges lägenheter.

– Hon flyttade från sin lägenhet i Vårby gård för 13 år sedan. Efter slutbesiktningen fick hon en faktura på 10 000 kronor, en otroligt hög summa för henne då. Hon kan inte så bra svenska och vågade aldrig ifrågasätta summan. Det var inte länge sedan som hon äntligen blev av med den avbetalningen, säger Gina.

”Hon kan inte så bra svenska och vågade aldrig ifrågasätta summan. Det var inte länge sedan som hon äntligen blev av med den avbetalningen.”

Hon önskar att hon hade kunskaperna hon har idag då för 13 år sedan.

– Det var ju skador på väggarna och såna saker, men vi hade ju bott där sedan jag var liten och det borde ha gått att få åldersavdrag och avskrivning för vissa saker, säger Gina Radouani.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.