Annons

Värmde bostaden med duschen – vräktes

Stockholm För kallt! tyckte hyresgästen. Och satte på kranarna så det sprutade värme i köket och duschen. Det kostade hyresvärden 177 000 kronor i ökade kostnader – på ett halvår. Nu tvingas hyresgästen flytta. 
Hyresgästen använde duschen som extra värmekälla till lägenheten. Nu tvingas han flytta.

Mysteriet med den dramatiskt ökade vattenförbrukningen tog sin start i början av 2017 i fastigheten på Rehnsgatan i Stockholm. En periodisk merkostnad räknades ut i årsskiftet oktober-mars och hamnade då på mer än en dubblering i vattenvolym jämfört med normalförbrukningen, vilket gav en ökad uppvärmningskostnad på  drygt 177 000 kronor under sexmånadersperioden. Men vad berodde det på?

Flera utredningar gjordes. Och samtliga kunde tämligen snabbt härledas till en lägenhet. Det var där det konstanta bruset från kranar hördes. Och när de kontrollerade stammarna var de alldeles varma upp till just den lägenheten. Men lätt var det inte att komma in. Hyresgästen hade vid ett tillfälle barrikaderat dörren med en byrå. Först när verktyg kom fram för att borra upp låset öppnades dörren.

Bekymren har varit långvariga, enligt hyresvärdens ansökning till hyresnämnden. När det började rinna vatten från den aktuella lägenheten ner till lokalen under genom taket, då ryckte branschexperter ut och kunde konstatera att duschen stod på för fullt. Själva läckaget anklagas inte hyresgästen för, men ett badrum är inte dimensionerat för ständig duschning. Och om det ändå sker ett läckage är man skyldig att rapportera det. Det gjorde inte hyresgästen. Han förklarade att han frusit och höjde på det här sättet temperaturen i lägenheten. Med varmt vatten från kranar i hela lägenheten.

Men fritt rinnande vatten i extrema mängder är ingen bra metod för att höja värmen i en bostad. Besiktningar vid ett flertal tillfällen konstaterade omfattande fuktskador i hela lägenheten. Och en besiktningsman noterar vid ett tillfälle att det står:

– … fritt vatten på golv i matrum, kök och passage. Hög fukthalt i skåpstommar vid kyl/frys.

Eftersom hyresgästen också haft problem med att betala hyran under en längre tid valde värden att säga upp kontraktet och drev ärendet i hyresnämnden. Kort innan sammanträdet häromdagen lades dock hela ärendet ner genom en förlikning. Hyresgästen flyttar till ett boende där fler än han har kontroll över värme och vatten. Det är i nuläget oklart om han drabbas av något skadeståndskrav.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.