HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värmdö Bostäder kritiseras för dåligt underhåll

Värmdö Sämre underhåll. Hyresgäster hävdar att det blev sämre efter att det blev klart att Värmdö Bostäder ska sälja 19 hyresradhus. Men kritiken tillbakavisas av bolagets vd.

Sedan 2005 har det funnits planer på att sälja Värmdö Bostäders 19 hyresradhus på Thun-Ollevägen och Bäckstigen i Gustavsberg, men överklaganden och krav från Lantmäteriet har fördröjt försäljningen. Under tiden har Arne Lundberg, Irma Lundberg och Anna-Greta Jakobsson bott i husen.

– Det var mycket bättre underhåll och skötsel av utomhusmiljön innan försäljningsplanerna, säger de tre i kör.

Läs ocksåOckupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över

Arne Lundberg säger att han har ringt flera gånger till bolaget för att de ska åtgärda sprickor i taket i vardagsrummet, utan resultat.

– Det är en usel organisation även om det finns vissa som är bra. Nu har de sagt att de ska komma efter semestern så jag hoppas det blir så, säger han.

Ett annat exempel är att en liten bit av stavparketten lossande för åtta månader sedan. Men när Irma Lundberg ringde bolaget och frågade om hon kunde limma dit den, blev svaret nej och att de skulle komma och fixa det.

Läs ocksåÖver 650 hyresgäster protesterar mot försäljning i Gottsunda

– De har inte kommit ännu, och även det är ett litet problem är det jobbigt att de inte kommer och fixar det, säger hon.

Anna-Greta Jakobsson har ringt flera gånger för att försöka få hjälp med sprickor i innertaket, en söndrig yttertrapp och en hatthylla som ramlade ner.

– Vissa saker sade de nej till att laga på grund av att det ska säljas. Andra saker har tagit lång tid att få åtgärdat, att det ska ta så lång tid, säger hon.

Läs också(V) tar strid mot försäljning av Alingsåshems lägenheter

Alla tre klagar också över att de inte får reda på hur det går med försäljningen. De blir överraskade över att det nu verkar vara klart att hyresradhusen ska säljas. 

– Va är det klart att det ska säljas nu? Det har vi inte fått någon information om. Under alla år har vi fått väldigt lite information, det är dåligt, säger de.

Björn Blomkvist, vd på Värmdö Bostäder, flera hyresgäster klagar på dålig information när det gäller försäljningsplanerna, vad anser du om det? 

–  Vi har informerat men kunde gått ut med information vid fler tillfällen Problemet är att det inte har hänt så mycket så vi har inte haft så mycket att berätta, men då kanske vi skulle berättat det, säger Björn Blomkvist.

Hyresgäster menar också att underhållet blev sämre när det stod klart att husen skulle säljas, hur ser du på det?

– Vi har ingen strategi att minska underhållet för att det ska säljas, det ska underhållas på vanligt sätt. Men vi är överens om att det finns en del att göra i husen, å andra sidan har de väldigt låg hyra.

Men det finns flera exempel där saker som spruckna innertak inte åtgärdats eller det tagit lång tid. Varför är det så?

– Jag känner inte till specifika detaljer och kan inte svara på frågor kring om det är så eller inte.

Vad jag förstår är det snart dags för försäljning, vad återstår innan de börjar säljas?

 – Vi har ju gemensamt värme och vattenförsörjning till radhusen och vi måste lösa hur det ska mätas och debiteras så att alla får betala sin del. Men jag räknar med att de lägenheter som står tomma kommer att säljas på den öppna marknaden redan i år eller i början på nästa.

Vad blir priset för de hyresgäster som vill köpa? 

– Det blir ett marknadspris, men det vet vi inte förrän vi börjar sälja de tomma lägenheterna. Sedan kan de som inte vill köpa bo kvar och fortsätta hyra om de vill. 

Läs också Sälja eller inte sälja hyresrätter? - det är frågan för Skövdebostäder Varbergs Bostad säljer Evelinas hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.