Annons

Varnar för avgiftshöjning

Gävleborg Enbart ett aktieklipp räddade förra året Hyresgästföreningens region Aros-Gävle från förlust. Nu kan det bli aktuellt med höjda medlemsavgifter.

Aros-Gävle redovisar en vinst med 5,2 miljoner kronor i bokslutet för 2014. Men i praktiken är inte ekonomin så god som den siffran indikerar.

Inbakad i resultatet finns en extraordinär intäkt i form av en vinst med drygt 5,7 miljoner från försäljningen av Hyresgästföreningens aktier i tidningen Arbetarbladet till snabbt växande mediakoncernen Mittmedia.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Utan den lyckade affären hade det alltså blivit en förlust med en halv miljon kronor förra året för regionen. Därför har nu ett arbete med att få ekonomin i balans inletts.

– Det handlar om att titta på personalstyrkan och rationalisera. Helt enkelt se över vad vi kan göra annorlunda, säger regionordföranden Torbjörn Rönnkvist.

Annons

Räcker inte det kan det bli aktuellt att höja medlemsavgifterna, varnar han.

Läs ocksåEfter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu”Porträtt på Emil Jansson i beige mössa och svart jacka. I bakgrunden en park med fotbollsmål och fläckvis snö och is i gräset. Uppsalahems hyresyrkande är historiskt högt i år.

När Aros-Gävle har sin Måldialog i oktober, i praktiken ett utökat fullmäktige, ska regionledningen redovisa för medlemmarna hur det gått med ansträngningarna att sänka kostnaderna för att återställa en sund och balanserad ekonomi.

Men det troliga är att det inte går att nå hela vägen enbart genom att minska utgifterna, utan att det också krävs höjda intäkter.

Annons

Regionledningen väntas därför i höst lyfta frågan om avgiftshöjning inför ett eventuellt beslut under våren 2016.
– Men först måste vi visa för medlemmarna att vi verkligen ansträngt oss, säger Torbjörn Rönnkvist.

Läs också16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningarHalvkroppsporträtt på Marcus Kjellin som står längst till höger i bild i en mörkblå skjorta. I bakgrunden syns ett bostadshus.
Fakta: Regionens ekonomi

Medlemsavgifterna står för 57 procent av regionens intäkter på närmare 70 miljoner kronor.
Hyressättningsavgifter, 25 procent, boinflytandemedel, 8 procent, och fritidsmedel, 5 procent, är de övriga större intäktskällorna.
De största kostnadsposterna är personal, 53 procent, verksamhet, 29 procent, och förbundsavgifter, 18 procent. 

Källa: Region Aros-Gävles årsredovisning.

Läs också Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Många betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.