HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Varnar för avgiftshöjning

Gävleborg Enbart ett aktieklipp räddade förra året Hyresgästföreningens region Aros-Gävle från förlust. Nu kan det bli aktuellt med höjda medlemsavgifter.

Aros-Gävle redovisar en vinst med 5,2 miljoner kronor i bokslutet för 2014. Men i praktiken är inte ekonomin så god som den siffran indikerar.

Inbakad i resultatet finns en extraordinär intäkt i form av en vinst med drygt 5,7 miljoner från försäljningen av Hyresgästföreningens aktier i tidningen Arbetarbladet till snabbt växande mediakoncernen Mittmedia.

Läs ocksåMånga betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningenJulia Lagerman på en grönskande innergård under ett träd. Julia protesterade och slapp flytträkning

Utan den lyckade affären hade det alltså blivit en förlust med en halv miljon kronor förra året för regionen. Därför har nu ett arbete med att få ekonomin i balans inletts.

– Det handlar om att titta på personalstyrkan och rationalisera. Helt enkelt se över vad vi kan göra annorlunda, säger regionordföranden Torbjörn Rönnkvist.

Räcker inte det kan det bli aktuellt att höja medlemsavgifterna, varnar han.

Läs ocksåHyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"Byggbuller i Eriksberg, Sam, Anders, Eva och Lena i soffan i Lenas vardagsrum

När Aros-Gävle har sin Måldialog i oktober, i praktiken ett utökat fullmäktige, ska regionledningen redovisa för medlemmarna hur det gått med ansträngningarna att sänka kostnaderna för att återställa en sund och balanserad ekonomi.

Men det troliga är att det inte går att nå hela vägen enbart genom att minska utgifterna, utan att det också krävs höjda intäkter.

Regionledningen väntas därför i höst lyfta frågan om avgiftshöjning inför ett eventuellt beslut under våren 2016.
– Men först måste vi visa för medlemmarna att vi verkligen ansträngt oss, säger Torbjörn Rönnkvist.

Läs ocksåValet och vi:et i fokus under regionfullmäktige - två kritiska motioner röstades nerRegionfullmäktige Hyresgästföreningens region Aros-Gävle, förbundsordförande Marie Linder håller tal inför ombuden
Fakta: Regionens ekonomi

Medlemsavgifterna står för 57 procent av regionens intäkter på närmare 70 miljoner kronor.
Hyressättningsavgifter, 25 procent, boinflytandemedel, 8 procent, och fritidsmedel, 5 procent, är de övriga större intäktskällorna.
De största kostnadsposterna är personal, 53 procent, verksamhet, 29 procent, och förbundsavgifter, 18 procent. 

Källa: Region Aros-Gävles årsredovisning.

Läs också Hyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemang Michel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.