Annons

”Vi behöver riktlinjer för Sverigedemokraterna”

Värmland Bjuda in till politisk debatt? Ja.Hyra ut lokaler?  Nja.Hyresgästföreningen saknar gemensam hållning för hur Sverigedemokraterna ska bemötas. Bara mellan regionerna Mitt och Aros-Gävle finns skillnader.

​Trots att Sverigedemokraterna funnits representerat i flera kommuner sedan valet 2006, har det fram till nu varit upp till varje lokalförening att själva besluta hur man ska förhålla sig till partiet.
 
Det har inneburit att Hyresgästföreningen i regionerna Mitt och Aros Gävle under den förra mandatperioden undvikit att bjuda in partiet till bostadspolitiska debatter även i de kommuner där Sverigedemokraterna finns representerade i kommunfullmäktige.
 
– Vi har inte vänt oss till dem när de bara satt i kommunfullmäktige, men nu när de sitter i riksdagen och har blivit betydligt mer etablerade så tycker jag personligen att vi ska det. De har levt på sitt martyrskap länge nog och det måste vi ta ifrån dem. Det kan dessutom vara intressant att höra deras syn på bostadspolitik och värdefullt för oss att tala om vad vi har för syn på segregationen, säger Börje Larsson som är ordförande i Region Aros-Gävle.
 
Han är noggrann med att säga att detta är hans personliga åsikter. Regionstyrelsen i Aros-Gävle har ännu inte hunnit ta upp frågan. Det samma gäller Region Mitt: styrelsen har inte hunnit ta ett beslut, men Lars-Åke Larsson personligen tycker att Sd ska bjudas in vid debatter.
 
Lokalt ute i bostadsområdena förfogar Hyresgästföreningen över mängder av föreningslokaler som de hyr ut till föreningar eller hyresgäster. I Region Mitt införde man förra året en tydlig formulering om att föreningen bara får hyra ut till organisationer ”som delar Hyresgästföreningens människosyn”. Därmed får lokalerna inte hyras ut till Sverigedemokraterna, menar ordförande Lars-Åke Larsson.
 
– Jag tycker inte att de har den människosyn som jag eller organisationen står bakom, säger han.
 
I Aros-Gävle är formuleringen i uthyrningsavtalet mer öppen och låter beslutet vila på varje enskild lokalförening: ”Gårdsrådet har rätt att vägra uthyrning till föreningar eller organisationer som i sin ideologi på ett flagrant sätt avviker från målsättningen (Det vill säga: samverkan mellan olika befolkningsgrupper/boendegrupper. /Reds anmärkning).
 
– Man får avgöra från fall till fall. Men formuleringar har ofta ett bäst-före-datum och det har nog gått ut för den här formuleringen. Den måste omförhandlas, säger Börje Larsson.
 
Båda regionordförandena efterfrågar en nationell policy.
 
– Det är inte bra som det är nu – vi kan spelas ut mot varandra om vi har olika bestämmelser, säger Börje Larsson.
 
Och en nationell policy kommer med stor sannolikhet att arbetas fram redan i höst enligt förbundschef Jan Johnsson.
 
– Det är en stor och principiellt viktig fråga och då är det viktigt med gemensamma riktlinjer. I andra frågor kan Hyresgästföreningen få blomma och göra olika, men i sådana här frågor bör vi ha ett gemensamt förhållningssätt. Men vi måste börja med att identifiera frågeställningarna. Det kan finnas flera aspekter på det här – lokaler, politiska debatter och förtroendevalda – inget ska sopas under mattan.
 
Jan Johnsson vill inte uttala sig i sak om han anser att föreningen ska hyra ut lokaler eller bjuda in till debatter.
 
– Det är en fråga som förbundsstyrelsen måste bestämma hur
vi ska förhålla oss till.

Annons
Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.