Annons

”Vi märker inget ökat tryck”

Göteborg När brandröken lagt sig har det mesta återgått till det normala. Det anser de Frölundavärdar vars hyresgäster drabbades värst av bilbränderna i Göteborg i augusti.
Brinnande bilar och tjock brandrök vid Frölunda torg
Foto: Läsarbild
En hel rad bilar stacks i brand på Frölunda torgs kundparkering den 13 augusti i år, alldeles intill Poseidons bostadshus på Marconigatan. Ännu fler bilar förstördes samtidigt på Bostadsbolagets parkering vid Norra Dragspelsgatan, bara ett stenkast bort.

Bostadsbolagets parkering på Norra Dragspelsgatan drabbades hårdast av de anlagda, och sannolikt samordnade, bilbränderna i Västsverige den 13 augusti i år.

Den kommunala hyresvärden tog i första hand hjälp av kommunens tillfälliga kriscenter, som upprättades på Frölunda kulturhus direkt efter händelsen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi hänvisade hyresgästerna dit. Jag var själv där på tisdagskvällen i 1,5 timme, säger Bostadsbolagets områdeschef Tobias Odsvik.

Men reaktionerna från de boende uteblev. Inte heller Poseidon, med många lägenheter i närområdet, märkte av någon ökad oro inom beståndet i Frölunda.

– Det var ju belägrat med poliser ganska lång tid efteråt. Vi hade kvällsöppet på onsdagen och stämde hela tiden av vilka samtal vi fick in. Men ingen hörde av sig till oss under första veckan, utöver vanliga felanmälningar, säger Thomas Svensson, tillförordnad chef för Poseidons västra distrikt.

Läs ocksåOro i bilbrändernas spår

I Bostadsbolagets kvarter tog hyresgästerna själva flera lovvärda initiativ, framhåller Tobias Odsvik.

Annons

– Hyresgästföreningen var aktiva och var ute några kvällar. Det tycker jag är väldigt bra, att de boende själva på något sätt tar tillbaka sin boendemiljö, säger han.

Hans bedömning är att situationen i stadsdelen numera har återgått till det normala efter de omfattande bilbränderna.

Läs ocksåLivet efter bilbränderna i Trollhättan

– Det känns som att det var en tillfällighet att det hände just där. Det har inte varit något område där polisen har haft några särskilda insatser, möjligen med undantag för just Frölunda torg. Jag upplever inte att området är otryggt eller att det är konflikter mellan gäng. Då finns det andra områden i närområdet som har större problem.

Som exempel nämner han grannstadsdelen Tynnered som nu ska kameraövervakas.

– Det kommer inte att vara aktuellt i det här området. Kameror är mer inriktade på andra typer av brottslighet.

Annons

Inte heller Poseidon ser i dagsläget anledning att ändra sitt förhållningssätt i Frölunda, enligt Thomas Svensson.

– Vi märker inget ökat tryck. Polisen har området under stark bevakning. Vi agerar på olika sätt där vi är tvingade till det, där vi sätter in vakter på extrarondering. Vi har inga pågående personalärenden, hot och sådant. Min bild är att det är lugnt runt våra fastigheter. Lugnt på det sättet att det är på samma nivå som innan.

LÄS MER
Oro i bilbrändernas spår
Livet efter bilbränderna i Trollhättan
Långsiktigt arbete för polisen
Segregationen ska brytas med hjälp av mammorna

Läs också Långsiktigt arbete för att störa kriminella på Kronogården Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.