Annons

”Vi vill ha hem sonen till jul”

Örnsköldsvik Från livsfarliga balkonger till trasiga spisar. I juli åtog sig hyresvärden skriftligen att åtgärda bristerna. Men inget har gjorts och hissen är inte besiktad - sedan 2001.
Foto: Åsa Eriksson
, ,

Hyresgästerna i Bjästa tyckte att värden misskötte deras boende. De vände sig till Hyresgästföreningen för att få hjälp och i juli träffades parterna i hyresnämnden. Företrädare för fastighetsbolaget Arkaden Övik skrev då under på att åtgärda totalt 18 brister. Förutom en tapetsering skulle allt vara klart senast 30 september.

När Hem & Hyra träffar ett flertal hyresgäster i de två berörda fastigheterna säger alla samma sak: Ingenting har hänt och värden har inte ens gått att få tag i efter mötet.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Hyresavierna delas ut på natten för att undvika oss. Han vet att vi vill prata med han, säger Robert Persson, boende på Bjästabacken.

Huset är i dåligt skick. Fasad och räcken flagar, de hängrännor som finns är fulla av skräp som stoppar upp vattenflödet. På Fagerlandsvägen är taket genomruttet på flera ställen. Här bor paret Stig, 81, och Margit, 73, sedan ett par år. Lägenheten är en trappa upp och de delar loftgång med grannen.

– Innan vi flyttade hit försäkrade vi oss om att det fanns hiss, berättar Stig Arnelöv.

Annons
Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

– Och det finns, men den är rent farlig att åka i, anser han.

Det är en rullstolshiss med schakt. Knappen måste hållas in under hela färden och det går långsamt. Dörren är tung och inte automatisk. Inne i hissen är det beckmörkt.

Enligt kontrollmärket är hissen inte besiktad sedan 2001 – av ett företag som lades ner 2007. En hiss av den här typen ska enligt Boverkets föreskrifter besiktas vartannat år.

Läs ocksåHyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende"– Bilden är tvådelad. Ena delen visar den rosa, vackra stenbyggnaden där Svea hovrätt håller till. Den andra delen är ett porträtt på hyresrådet Vanja Lycke. Hon tittar in i kameran och ler lite.

– Vi åker inte med den även om vi har tunga kassar, säger Stig.

Men det är främst av en annan anledning viktigt att den fungerar.

Annons

– Vår son är handikappad. Utan hiss kan han inte hälsa på och vi vill så gärna att han kommer hem till jul, säger Margit.

Hyresgästföreningens jurist Jan Nyström företräder hyresgästerna i ärendet. Eftersom värden inte hållit sitt löfte om åtgärder har han skickat in en ansökan om ”kännbart vite” till hyresnämnden. Men eftersom nämnden haft det besvärligt i kontakten med värden kommer ett nästa möte inte äga rum förrän i januari 2016.

Hem & Hyra har kontaktat företrädaren för Arkaden för en kommentar, men han har inte velat svara på några frågor.

Läs också Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.