Annons

Vill vräka 65-åring från studentbostad

Uppsala En 65-årig man i Uppsala som bott i samma studentlägenhet sedan 1982, riskerar vräkning. Enligt hyresvärden Studentstaden har han vanvårdat sin lägenhet.

Studentstaden har ansökt till hyresnämnden i Västerås om att få vräka mannen från den 30 september. Hyresgästen har i flera brev till hyresnämnden protesterat mot uppsägningen. 

Mannen har ett så kallat ”evighetskontrakt”, ett icke-tidsbegränsat studentkontrakt, som han skrev på hösten 1982.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I slutet på februari i år slog personal som skulle kolla ventilationen larm till Studentstaden om att mannens lägenhet var väldigt ostädad och att bostadsbolaget borde kolla upp den. Studentstaden skrev ett brev till mannen och meddelade att man ville komma och göra en besiktning i hans lägenhet.

På plats i tvåan kunde personal konstatera att det mycket riktigt var väldigt stökigt i lägenheten, som dessutom var belamrad med bråte. På lägenheten fanns skador som värden skulle behöva åtgärda, men det gick inte på grund av allt skräp. Studentstaden har efter detta flera gånger försökt förmå hyresgästen att inse att han behöver hjälp med städningen och att skadorna i lägenheten måste åtgärdas. Men bolaget har inte fått något gehör för detta. I mars skickade Studentstaden ett varningsbrev där man uppmanade hyresgästen att lämna in en åtgärdsplan.

Vid en ny besiktning i juni hade hyresgästen flyttat saker från hallen till vardagsrummet, men i övrigt var lägenheten i samma skick som tidigare. Efter det beslöt Studentstaden att säga upp hyresgästen från och med den 30 september.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

”Hyresgästen har vanvårdat lägenheten och inte iakttagit allt som fordras för att för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten. Vanvården innebär fara för bestående skada på fastigheten” skriver Studentstaden till hyresnämnden.

Annons

Enligt Mathias Lantz, fastighetschef på Studentstaden, finns det idag 150-200 personer som bor på så kallade ”evighetskontrakt” inom bolagets bestånd.

– Det finns ett antal som inte uppfyller studentkriterierna, ja. Men det är helt enligt uthyrningspolicyn, de bor ju på tillsvidarekontrakt.

Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

 Hur ostädat får man ha hemma egentligen utan att värden griper in?

– Om vi säger så här, vi hade inte hamnat där vi hamnat om det bara handlat om lite städning.

Har hyresgästen själv åsamkat skadorna i lägenheten?

Annons

– Som situationen ser ut, så finns det tecken på det, ja.

Parterna möts idag i hyresnämnden.

 

Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Betalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuld

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.