Annons

Villaägare får förtur i Älmhult

Kronoberg Älmhultsbostäder öronmärker tolv lägenheter i sin nyproduktion för villaägare som är 60 år eller äldre. Syftet är att frigöra hus till unga barnfamiljer och få igång en flyttkedja.
Foto: Annika Wallsson
I mars togs första spadtaget i kvarteret Kvarnen av Marie Wallin och Helen Bengtsson, Älmhultsbostäder, och Kent Kristensen, Dynacon. Nu öronmärks tolv av lägenheterna till villaägare över 60 år i syfte att frigöra hus till barnfamiljer och få en flyttkedja.

Just nu pågår nyproduktion av totalt 48 lägenheter i kvarteret Kvarnen i Älmhult. Det ska bli fyra likadana hus med 12 lägenheter i vardera, alla tvåor och treor. I två av husen är det planerad inflyttning i maj nästa år. I de andra två ska det vara inflyttningsklart första juli nästa år.

I ett av husen, med inflyttning första juli, gör Älmhultsbostäder ett experiment i syfte att stimulera flyttkedjan. De tolv lägenheterna kan bara sökas av personer som bor i villa och som är över 60 år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det finns en debatt om att många villaägare sitter fast i sina hus. Vi vill testa om vi kan stimulera flyttkedjan på det här sättet, att unga barnfamiljer kan köpa hus som annars inte funnits på marknaden, säger Tore Vestergård, vd för Älmhultsbostäder.

Annons

Men är inte detta orättvist för dem i bostadskön som är under 60 år och inte bor i villa?

– Klart att det kan kännas så. Men vi ser detta som ett projekt vi vill pröva. Och är det så att vi inte har kontrakt tecknade senast sista december, då faller projektet och lägenheterna kommer erbjudas till alla, säger Tore Vestergård.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

Förutom att det byggs i kvarteret Kvarnen kommer Älmhultsbostäder i januari nästa år påbörja nyproduktion av 78 lägenheter i kvarteret Haganäs.

Annons

Läs mer: Första spadtaget i kvarteret Kvarnen

Läs också Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.