Annons

Älmhult växer så det knakar

Kronoberg På måndagen togs det första spadtaget för 48 nya lägenheter i kvarteret Kvarnen på Eriksgatan i Älmhult. Och sedan är det dags för ytterligare 48 lägenheter i ett annat kvarter.
Foto: Annika Wallsson
Grovjobbar. Marie Wallin och Helen Bengtsson, Älmhultsbostäder, och Kent Kristensen, Dynacon, tar det första spadtaget i kvarteret Kvarnen.

De senaste två åren har Älmhult ökat sitt invånarantal med tusen personer.

– Vi växer verkligen. Det är roligt. Men det innebär även att det saknas skolor och det saknas bostäder. Men det är positivt, säger Älmhultsbostäders styrelseordförande Helen Bengtsson efter att hon tagit det första symboliska spadtaget för en storsatsning på bostäder i Älmhult.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Om ungefär ett år är det inflyttningsklart i 48 nya lägenheter i kvarteret Kvarnen, både tvåor och treor. Därefter är det dags för ytterligare 48 lägenheter i kvarteret Haganäs där det blir ettor, tvåor och treor. Det bygget startar 2019 för att avslutas året efter.

– Jag ser inga problem med att hyra ut. Vi har bostadsbrist hos oss och det har varit enkelt att hyra ut tidigare nyproduktion, säger Helen Bengtsson.

Även Tore Vestergård, vd för Älmhultsbostäder, skiner med solen denna vårdag.

Annons
Läs ocksåHär är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"Fristadbostäders vd Kjell -Ove Sethson är stolt och glad över att det nya trygghetsboendet Prästängen vann utmärkelsen Allmännyttans bästa bygge 2024.

– Det här känns bra. Vi har pratat om detta i något år och nu är vi i gång. Det här är en riktig storsatsning i Älmhult, säger han.

Vad hyran blir är ännu inte spikat. Men det rör sig mellan 8 600 kronor och 10 900 kronor. Förhandlingar är på gång med Hyresgästföreningen.

– Det är klart att vi har gjort en kalkyl för hur vi ska hämta hem detta, säger Tore Vestergård.

Läs ocksåCentralt boende mitt i smeten – om pippin själv får väljaEn fiskmås har lagt bo mitt i en trafikerad korsning. Bussar åker förbi och en andra bild visar äggen den ruvar på.

Entreprenör för båda projekten är Dynacon, som verkar i Kronoberg, Kalmar och Blekinge.

Annons

– Det här känns både roligt och spännande för oss att få vara med. Vi har byggt bostäder i flera år. Vi har även byggt Ikeas museum och hotell och även Älmhultsskolan så vi har varit här i många år, säger projektledare Kent Kristensen från Dynacon.

Kvarnen består av fyra trevåningshus och byggs i två etapper. Första inflyttning blir under nästa vår.

Läs också Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.