Annons

Älmhult växer så det knakar

Kronoberg På måndagen togs det första spadtaget för 48 nya lägenheter i kvarteret Kvarnen på Eriksgatan i Älmhult. Och sedan är det dags för ytterligare 48 lägenheter i ett annat kvarter.
Foto: Annika Wallsson
Grovjobbar. Marie Wallin och Helen Bengtsson, Älmhultsbostäder, och Kent Kristensen, Dynacon, tar det första spadtaget i kvarteret Kvarnen.

De senaste två åren har Älmhult ökat sitt invånarantal med tusen personer.

– Vi växer verkligen. Det är roligt. Men det innebär även att det saknas skolor och det saknas bostäder. Men det är positivt, säger Älmhultsbostäders styrelseordförande Helen Bengtsson efter att hon tagit det första symboliska spadtaget för en storsatsning på bostäder i Älmhult.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Om ungefär ett år är det inflyttningsklart i 48 nya lägenheter i kvarteret Kvarnen, både tvåor och treor. Därefter är det dags för ytterligare 48 lägenheter i kvarteret Haganäs där det blir ettor, tvåor och treor. Det bygget startar 2019 för att avslutas året efter.

– Jag ser inga problem med att hyra ut. Vi har bostadsbrist hos oss och det har varit enkelt att hyra ut tidigare nyproduktion, säger Helen Bengtsson.

Även Tore Vestergård, vd för Älmhultsbostäder, skiner med solen denna vårdag.

Annons
Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

– Det här känns bra. Vi har pratat om detta i något år och nu är vi i gång. Det här är en riktig storsatsning i Älmhult, säger han.

Vad hyran blir är ännu inte spikat. Men det rör sig mellan 8 600 kronor och 10 900 kronor. Förhandlingar är på gång med Hyresgästföreningen.

– Det är klart att vi har gjort en kalkyl för hur vi ska hämta hem detta, säger Tore Vestergård.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

Entreprenör för båda projekten är Dynacon, som verkar i Kronoberg, Kalmar och Blekinge.

Annons

– Det här känns både roligt och spännande för oss att få vara med. Vi har byggt bostäder i flera år. Vi har även byggt Ikeas museum och hotell och även Älmhultsskolan så vi har varit här i många år, säger projektledare Kent Kristensen från Dynacon.

Kvarnen består av fyra trevåningshus och byggs i två etapper. Första inflyttning blir under nästa vår.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.