HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Villkorlig dom i hovrätten för svarta lägenhetskontrakt

Göteborg Det blir strafflindring för de båda män som dömts för miljonhandeln med svarta hyreskontrakt i Göteborg. En anledning är att hyresgästerna själva varit nöjda med affärerna.

Det var i maj förra året som Göteborgs tingsrätt dömde två män till fängelse för grovt brott mot hyreslagen, efter en omfattande miljonhandel med svarta hyreskontrakt på attraktiva adresser i centrala Göteborg.

Domen överklagades, och i maj i år togs fallet upp på nytt.

Läs ocksåKraftig kritik mot coliving-företag: "De experimenterar med folk"

Nu står det klart att hovrätten mildrar tingsrättens dom, tvärt emot åklagarsidans önskan om skärpta fängelsestraff.

Hovrätten konstaterar att lagen mycket riktigt förbjuder någon att tjäna pengar på andras bostadsbehov, utöver att ta ut vanlig hyra. Extra allvarligt blir det om den som söker bostad verkligen är i knipa, och inte har något annat val än att lägga pengar emellan.

Annons

Men så har det inte varit för hyresgästerna i det här fallet. Tvärt om har de strävat efter ett attraktivt boende i centrum och redan i förväg varit beredda att betala för det. De har helt enkelt ”gjort affärer som de varit nöjda med”, skriver hovrätten i sin dom.

Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”

Att de två dömda männen – en i 40-årsåldern och en i 60-årsåldern – har tjänat pengar på ett olagligt sätt står fast. Men eftersom de inte har utnyttjat bostadssökande i verkligt trångmål anses tingsrättens straffbedömning väl hård.

Hovrätten halverar därför fängelsestraffen till tio respektive åtta månader, och omvandlar dem till villkorlig dom enligt männens eget önskemål. De slipper också betala kostnaderna för sina egna advokater och hyresgästernas rättsliga ombud.

40-åringen frias samtidigt från misstankarna om grovt bokföringsbrott och slipper därmed det treåriga näringsförbud som tingsrätten dömt ut.

Annons
Läs ocksåSäljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontraktSvarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.

Hovrättens dom kan överklagas till och med 14 juli.

RELATERAT:

Fakta: Dyra kontrakt

Så här mycket kostade hyreskontrakten för några av de lägenheter som omfattas i målet:

Berzeliigatan, 450 000 kronor
Kungsportsavenyen, 265 000 kronor
Engelbrektsgatan, 250 000 kronor
Lorensbergsgatan, 200 000 kronor
Erik Dahlbergsgatan, 180 000 kronor

Fakta: Så säger lagen

Det är förbjudet att ta emot, avtala om eller begära ersättning av en bostadssökande vid förmedling av en bostadslägenhet. Den som gör det riskerar böter eller fängelse i upp till två år, och måste dessutom betala tillbaka pengarna.

Den som kräver pengar för att överlåta ett lägenhetskontrakt på någon annan riskerar samma straff. Sådana krav anses ogiltiga, och pengarna ska betalas tillbaka.

Undantagsregler gäller för yrkesmässig bostadsförmedling samt köavgift vid kommunal bostadsförmedling.

Läs också Inget förbud i lagen mot rökning – ändå införs det i allt fler hyreshus Hyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.