HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Vinstmiljoner går inte att spåra

Norrköping 13 miljoner av Hyresbostäders vinst gick till kommunen för att investeras i sociala projekt. Men nu är de spårlöst försvunna, rapporterar SR Östergötland.

De vinster som kommunerna tar ut från sina bostadsbolag får inte spenderas hur som helst. Pengarna är öronmärkta och ska bland annat gå till sociala projekt, enligt lagen om allmännyttiga kommunala bostadsbolag. Norrköpings kommun tog ut nästan 13 miljoner från sitt bostadsbolag Hyresbostäder för att investera i sådana projekt.

Men vad miljonerna egentligen har gått till har visat sig svårt att spåra. Inte ens kommunens internbank har kunnat redogöra för hur mycket av pengarna som har gått till dessa åtgärder. När Sveriges Radio Östergötland undersökte saken upptäcktes att miljonerna istället har redovisats som en ränteintäkt. Pengarna har i så fall sannolikt gått till att betala en skuld som Hyresbostäders moderbolag Norrköpings Rådhus AB har till kommunen. En utbetalning som kan bryta mot lagen, enligt Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

– Det som är sannolikt att det har gått till, det är att de har använts till att finansiera kommunens kreditkostnader. Det är mest sannolikt, men det går alltså inte att följa var pengarna tar vägen någonstans i och med att det har bokförts som en ränteintäkt. Om det gått till kommunens räntekostnader så är det i strid mot lagen, säger P-G Nyström, förbundsjurist på Hyresgästföreningen till radion.

Annons
Läs också Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu” Norrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna? Sofia får betala men grannen parkerar gratis - Så mycket skiljer p-hyrorna Stadsdelen stryks från listan - samtidigt har brotten ökat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.