Annons

Vite för slarv med radonredovisning

Trollhättan ​Radonhalterna i en privat hyresfastighet i Trollhättan är för höga. Det har gått snart två år sedan tidsfristen för att lämna in en åtgärdsplan gick ut men ingenting har hänt. Nu måste bolaget betala 10 000 kronor i vite. Det har miljödomstolen i Vänersborg beslutat.

​Miljöförvaltningen i Trollhättan konstaterade för flera år sedan att radonhalterna i inomhusluften på Slåttervägen 72-86 var för höga. Hösten 2007 krävde miljönämnden in en redovisning av hur fastighetsägaren Dalenridge Ströskan 5 skulle sänka nivåerna.
Trots flera kontakter med fastighetsförvaltaren kom det aldrig någon lista på åtgärder.

Radonmätningar som utfördes vintern 2008 visade på värden över maxgränsen 200 bequerel per kubikmeter. I mars 2009 fick fastighetsägaren ett nytt krav på att visa upp en åtgärdsplan. Den här gången förenade miljönämnden föreläggandet med ett vite på 10 000 kronor. Senast 30 april 2009 ville nämnden veta hur värden skulle tackla problemet.
Ingen åtgärdsplan kom in trots påminnelser till både fastighetsägaren och den nuvarande förvaltaren.

Hösten 2010 beslutade miljönämnden att ansöka till miljödomstolen om att få vitet utdömt. Ingen från bolaget hörde av sig med anledning av beslutet.

Annons
Även miljödomstolen har gett bolaget tillfälle att förklara läget utan att få något svar.

Enligt domstolens bedömning är vitesföreläggandet korrekt. Beloppet är inte heller för högt, med tanke på hur angeläget det är att föreläggandet efterföljs.
Miljödomstolen går därför på miljönämndens linje: bolaget måste betala vitet på 10 000 kronor.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Beslutet kan överklagas senast 13 april.

Fakta: Radon

Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas.

När gasen sönderfaller bildas radioaktiva metallatomer, så kallade radondöttrar. Dessa fastnar på damm som vi andas in och förs vidare ner i lungorna som kan skadas.  

På sikt ger radon en ökad risk för lungcancer.

Mätning av radon i inomhusluft ska göras under vinterhalvåret. Mätperioden ska vara minst två månader.

Riktvärdena för radon sänktes år 2004 till 200 Bequerel per kubikmeter luft. Gränsvärdena är bindande.

Källa: radonguiden.se.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Barnfamiljer betalar ockerhyror för fönsterlösa mini-ettor: "Bor i trånga utrymmen" Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet Kvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev Förhöjda radonvärden i Jokkmokkshus bestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.