HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här har du bästa pepparkaksdegen

Tester Pepparkakor är ett måste under julen. Med en färdig deg går det snabbt att få kakor på fatet. Hem & Hyra har testat sex färdiga degar.

Det lackar mot jul och då ska vi ju vara extra snälla mot varandra. Enligt myten blir man lite mer vänlig mot sina medmänniskor genom att äta pepparkakor.

Om det stämmer eller inte låter vi vara osagt. Men under december månad lär det förekomma en hel del knaprande på pepparkakor i svenska hem.

Läs ocksåPortabla kök fixar maten utan ström

I vårt test av färdiga pepparkaksdegar har vi varit hårda men rättvisa. Den deg som levererar de mest välsmakande pepparkakorna hamnar på översta pallplatsen, och i det här fallet har det blivit Skogaholm. Degen var inte lättast att kavla ut, men resultatet blev kakor som verkligen låter de klassiska kryddorna – kanel, ingefära och nejlika – träda fram.

Tvåa i testet blev Änglamarks ekologiska deg. Även den lyckades åstadkomma välsmakande kakor. Sämst i testet blev Ikeas Vintersaga som trots bra konsistens på degen inte gav det som är viktigast – en god och framträdande smak av pepparkakskryddor.

Värt att notera är att de färdiga degarna innehåller en del tillsatser och E-ämnen. Dessutom har alla tillverkarna använt palmolja, som ju är ett ifrågasatt fett. Livsmedelsverket rekommenderar att man väljer bort kakor, kex och andra livsmedel som innehåller palmolja. Coop skriver på förpackningen till sin pepparkaksdeg Änglamark att man stöttar hållbar produktion av palmolja. Ingen av de andra producenterna har någon information om hur eller var deras palmolja tillverkas.

Läs ocksåDe bästa chipsen till fredagsmyset

För att vara helt säker på att slippa undan tillsatser och fetter som kanske inte är bra för hälsan, är det kanske bäst att själv mixa ihop en pepparkaksdeg.

Skogaholm pepparkaksdeg Totalbetyg: 13
Delbetyg 1 till 5
Konsumentkontakt
skogaholm.se
Delbetyg 1 till 5
Pris förpackning
20 kronor
Pris per kilo
10 kronor
Fetthalt
15 procent
Kolhydrater
59 procent
Delbetyg 1-5
Knådning och kavling
3
Utseende
5
Smak
5
Totalbetyg
13
Kommentar Bäst smak och finast efter gräddning. Aningen svår att kavla ut. Ingen allergivarning.
Änglamark ekologisk pepparkaksdeg Totalbetyg: 12
Delbetyg 1 till 5
Konsumentkontakt
coop.se
Pris förpackning
22 kronor
Pris per kilo
11 kronor
Fetthalt
13 procent
Kolhydrater
62 procent
Delbetyg 1-5
Knådning och kavling
4
Utseende
4
Smak
4
Totalbetyg
12
Kommentar God smak och fin färg efter gräddning. Enligt Coop kommer palmoljan från hållbar produktion. Högre sockerhalt.
Nyåkers pepparkaksdeg Totalbetyg: 11
Delbetyg 1 till 5
Konsumentkontakt
nyakers.com
Pris förpackning
23 kronor
Pris per kilo
11:50 kronor
Fetthalt
12 procent
Kolhydrater
67 procent
Delbetyg 1-5
Knådning och kavling
4
Utseende
4
Smak
3
Totalbetyg
11
Kommentar Fin färg efter gräddning och okej smak. Kan förvaras i rumstemperatur, men innehåller mycket tillsatser.
Fria glutenfri pepparkaksdeg Totalbetyg: 10
Delbetyg 1 till 5
Konsumentkontakt
fria.se
Pris förpackning
40 kronor
Pris per kilo
20 kronor
Fetthalt
14 procent
Kolhydrater
60 procent
Delbetyg 1-5
Knådning och kavling
5
Utseende
3
Smak
2
Totalbetyg
10
Kommentar Gluten-, laktos- och mjölkproteinfri deg som är lätt att kavla. Men tam i smaken och innehåller många tillsatser. Klart dyrast.
Gille pepparkaksdeg Totalbetyg: 9
Delbetyg 1 till 5
Konsumentkontakt
gille.com
Pris förpackning
20 kronor
Pris per kilo
10 kronor
Fetthalt
16,8 procent
Kolhydrater
73 procent
Delbetyg 1-5
Knådning och kavling
3
Utseende
3
Smak
3
Totalbetyg
9
Kommentar Relativt lättarbetad deg med okej smak. Tråkig ljus färg efter gräddning. Högst sockerhalt.
Ikea Vintersaga pepparkaksdeg Totalbetyg: 8
Delbetyg 1 till 5
Konsumentkontakt
ikea.com
Pris förpackning
20 kronor
Pris per kilo
10 kronor
Fetthalt
20 procent
Kolhydrater
56 procent
Delbetyg 1-5
Knådning och kavling
3
Utseende
3
Smak
2
Totalbetyg
8
Kommentar Tam i smaken och klart högst fetthalt. Lätt att kavla ut och fin färg efter gräddning. Ingen allergivarning.
Fakta: Så gjorde vi testet
  • Testfakta har på Hem & Hyras uppdrag testat sex färdiga pepparkaksdegar mellan 19,90 och 39,95 kronor. Frias deg är djupfryst och tinas upp i kylskåp, medan Nyåkers kan förvaras i rumstemperatur. De övriga degarna är kylvaror. I samtliga degar finns de klassiska pepparkakskryddorna.
  • Vi har gått igenom innehållsförteckningarna på förpackningarna, och även undersökt om tillverkarna informerar om olika allergiframkallande ämnen.
  • Vi har följt instruktionerna på förpackningarna och knådat och kavlat ut degarna för att sedan grädda dem i ugn enligt angiven temperatur. En bedömning av hur lätt/svårt det varit att bearbeta degarna har gjorts. Utseendet på pepparkakorna har bedömts utifrån färg. När kakorna svalnat har vi bedömt smaken utifrån hur väl pepparkakskryddorna kommer till sin rätt.
Fakta: Pepparkakans historia

Enligt en del uppgifter ska den ha anor från Mesopotamien, och även lär romerska krigare haft med sig pepparkakor som proviant. I Tyskland tillverkades pepparkakor under medeltiden, och pepparkaksformar i trä ska ha tagits fram på 1300-talet. På 1400-talet användes peppar som ingrediens. Recepten innehöll också cederolja, muskot och syltad citron. Pepparkakorna ansågs ha en lugnande inverkan och lindra matsmältningsbesvär. Recept på pepparkakor finns i svenska kokböcker från 1700-talet. Under 1800-talet blev kakan förknippad med julen. Den 9 december är sedan 1996 pepparkakans dag.

Läs också Vi testar bästa skydden mot cykeltjuven Hem & Hyra testar uppblåsbara madrasser Hem & Hyra testar 8 täcken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.