Annons

Skydda cykeln – låsen som håller tjuven borta

Tester Dags att köpa cykel? Lägg några extra 100-lappar på den och ta igen dem på låset. Hem & Hyras testvinnare är nämligen den billigaste.
Man stjäl en cykel med hjälp av bultsax
Foto: Istockphoto

Vilket är egentligen det bästa cykellåset? År 2020 stals drygt 77 000 cyklar i Sverige, visar en nyligen genomförd undersökning från försäkringsbolaget If tillsammans med färsk statistik från Brå. I våras rapporterade också Hem & Hyra att polisens egna siffror visade att ­stölderna i Sverige ökat med tio procent under 2020, jämfört med 2019.

Statistik eller inte, den grundläggande frågan för den vanlige cykelägaren är förstås hur man själv förebygger stöld. Ett bra lås är en återkommande rekommendation från både polis och försäkringsbolag.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Cykeltjuvens vanligaste verktyg

Vilket lås ska man då välja? Laboratoriet RISE, Research Institutes of Sweden, har låtit testa åtta cykellås från kända märken på den svenska marknaden. Låstyperna är bygel, vikbart och kätting. Endast ett av låsen (Decathlon) saknar SBSC-märkning (se faktaruta).

Testet fokuserar på säkerhet, men ­väger även in användarvänlighet i slutomdömet i betygsättningen.

Testmomenten har utgått från lås som är monterade på cykeln för att likna de verkliga förutsättningarna att både använda och att plocka bort låsen. Metoderna och verktygen tillhör cykeltjuvens vanliga arsenal: skruvmejsel/hammare, bultsax (simulerad med tryck), kylsprej/hammare och slutligen vinkelslip.

Annons
Läs ocksåHem & Hyra testar elcyklar: här är modellen som rullar bästElcykel och laddningssladd.

Bästa cykellåset ska klara vinkelslipen

Tidsfaktorn är viktig vid alla typer av stölder. Därför har de olika momenten fått en maxtid att förhålla sig till. Till exempel var maxtiden för vinkelslipen 60 sekunder, vilket den klarade med råge i samtliga fall.

Vinkelslipen är också utan tvekan cykeltjuvens främsta verktyg. I spannet 8–21 sekunder öppnar den alla lås i testet.

Vilket är det bästa cykellåset - med hjälp av en vinkelslip finner vi svaret
Vinkelslipen lyckas knäcka alla låsen.

I övriga moment stod låsen emot verktyg och metoder bra, vilket indikerar en relativt hög säkerhet för att till exempel hindra tillfällighetstjuven. Vad som framför allt särskiljer låsens säkerhetsförmåga i testet är motståndet i klipp-provet (bultsax-simuleringen) samt hur snabbt vinkelslipen skär genom stålet. Men även om motstånden i klippet skiljer sig åt krävs ändå en kraft som är nästintill omöjlig att uppbåda med en vanlig bultsax.

Man kan också konstatera att de billigaste låsen – Asaklitt och Kayoba – får de högsta betygen i en i övrigt relativt jämn och hög betygsättning. Bästa cykellåset är alltså av budgetmodell.

Annons

Omvänt har det dyraste låset – Axa – lägst betyg. Decathlon, som saknade SBSC-märkning, hamnar på mitten i testet. Det är storleksmässigt mindre än övriga och har den klart lägsta vikten, men klarar ändå vinkelslipen förhållandevis bra.

Unik granskning: områdena med flest cykelstölder

Läs ocksåDin oregano är kryddad med gift – här är de fyra som klarade testet
Asaklitt 31-2166
Totalbetyg: 8,9
Konsumentkontakt
clasohlson.com
Cirkapris
200 kronor
Typ av lås
Bygellås
Kapa med vinkelslip
21 sekunder
Kommentar Bäst i test. Går ej att öppna med vare sig skruvmejsel eller kylsprej och hammare.
Kayoba TY328
Totalbetyg: 8,6
Konsumentkontakt
jula.se
Cirkapris
199 kronor
Typ av lås
Bygellås
Kapa med vinkelslip
18 sekunder
Kommentar Bra skydd mot alla verktyg. Likvärdigt med Asaklitt men något sämre resultat i kap med vinkelslip. Går ej att öppna med vare sig skruvmejsel eller kylsprej och hammare.
Trelock U6
Totalbetyg: 8,5
Konsumentkontakt
xxl.se
Cirkapris
799 kronor
Typ av lås
Bygellås
Kapa med vinkelslip
13 sekunder
Kommentar Bra skydd men något lättare att kapa med vinkelslip. Stor bygel. Går ej att öppna med vare sig skruvmejsel eller kylsprej och hammare.
Decathlon 900 bike mini D
Totalbetyg: 8,3
Konsumentkontakt
decathlon.se
Cirkapris
299 kronor
Typ av lås
Bygellås
Kapa med vinkelslip
14 sekunder
Kommentar Bra skydd med tanke på den låga vikten men begränsad bygelstorlek. Väger klart minst av alla låsen. Går ej att öppna med vare sig skruvmejsel eller kylsprej och hammare.
Abus bordo classic plus 6400
Totalbetyg: 7,8
Konsumentkontakt
abus.com
Cirkapris
990 kronor
Typ av lås
Vikbart lås
Kapa med vinkelslip
14 sekunder
Kommentar Vikbart lås som tar mindre plats. Något lättare att kapa med vinkelslip. Går ej att öppna med vare sig skruvmejsel eller kylsprej och hammare.
Kryptonite Evolution STD
Totalbetyg: 7,5
Konsumentkontakt
kryptonitelock.com
Cirkapris
549 kronor
Typ av lås
Bygellås
Kapa med vinkelslip
9 sekunder
Kommentar Något lättare att kapa med vinkelslip. Går ej att öppna med vare sig skruvmejsel eller kylsprej och hammare.
Hiplok original
Totalbetyg: 6,9
Konsumentkontakt
hiplok.com
Cirkapris
900 kronor
Typ av lås
Kättinglås
Kapa med vinkelslip
12 sekunder
Kommentar Tung kätting med lås. Relativt dåligt skydd med tanke på tyngden. Går ej att öppna med vare sig skruvmejsel eller kylsprej och hammare.
Axa foldable lock 1000
Totalbetyg: 6,6
Konsumentkontakt
axasecurity.com
Cirkapris
1 090 kronor
Typ av lås
Vikbart lås
Kapa med vinkelslip
8 sekunder
Kommentar Vikbar kätting med bra längd. Tar mindre plats men tungt. Relativt dåligt skydd med tanke på tyngden. Går ej att öppna med vare sig skruvmejsel eller kylsprej och hammare.
Fakta: Certifierade lås
  • De flesta försäkrings­bolag kräver att en cykel ska vara låst med ett godkänt cykellås för att försäkringsvillkoren ska vara uppfyllda. Godkända cykellås kan vara antingen certifierade eller intygade av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering, SBSC, enligt Stöldskydds­föreningens normer.
  • Certifierade lås eller god­kända lås är testade enligt en kravspecifikation, som kan se olika ut för olika typer av lås. SBSC har på sin hemsida listat vilka cykellås som är certifierade enligt deras ­specifikationer.
  • Enligt Stöldskyddsföreningens undersökning är risken att få sin cykel stulen tre gånger större om den endast är låst med cykelns tillverkningslås, jämfört med om den är fastlåst i ett fast ­objekt med ett extra lås.
    Källa: SBSC
Läs också Här är rätt cykelpump till däcket Rätt kylväska till picknicken Här har du bästa pepparkaksdegen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.